Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg bor på en omsorgs institusjon og trives veldig godt her, vil fortsette å bo her fram til jeg må flytte ut og skaffe hybel, kommer barnevernet til å høre på meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor på en omsorgs institusjon og trives veldig godt her, vil fortsette å bo her fram til jeg må flytte ut og skaffe hybel, kommer barnevernet til å høre på meg? For jeg vil ikke på hybel helt enda jeg hater å være alene og har nettop fylt 16, og ikke fosterhjem og ikke hjem til mamma.. dem holder på å vurdere nå om jeg skal fortsatt bo her eller flytte i fosterhjem, jeg vil IKKE i fosterhjem, sist rømte jeg og vurderte selvmord, jeg vurderer ikke selvmord enda men tankene er der, jeg har blant annet funnet en alder der jeg ca vil ta selvmord når jeg er 19-20 år, dette Pga fortiden min og at jeg ikke ser noe positivt videre og jeg er ikke fornøyd med meg verken utvendig eller innvendig.. Tør ikke påføre eller skade megselv Pga redd smerte så har planlagt hvordan jeg kan ta selvmord ved å av tabletter/overdosing på eks narkotika om jeg noensinne får hendene mine på noe sånt! Hørt folk si det er egoistisk å ta livet sitt men er det sant? Jeg er jo ikke glad

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Det høres ikke så greit ut å være deg nå. Du forteller at du bor på en institusjon hvor du trives veldig godt og ønsker å fortsette å være. Barnevernet vurderer nå om du skal fortsette å bo der, og du lurer på om de vil høre på deg. Jeg kan godt forstå at dette skaper masse usikkerhet hos deg.

Det er vanskelig å love at barnevernet kommer til å høre på deg. Det jeg vet er at din mening om hvor du vil bo skal tillegges stor vekt, og at du har krav på en skikkelig god begrunnelse dersom det ikke blir sånn som du ønsker. Mitt råd er at du sier veldig tydelig fra til flere rundt deg om hva du vil. Du kan snakke med de som jobber på institusjonen, og med saksbehandleren din. Kanskje har du en tilsynsfører du kan kontakte? Det er også mulig å ringe til barnevernlederen i kommunen din hvis du ikke føler at saksbehandler hører på deg.

Du har noen erfaringer som gjør at andre alternativer som hybel, fosterhjem og mamma ikke er så fristende. Du er 16 år, og gammel nok til å vite mye om hva som er bra for deg. Dette vil jeg tro at barnevernet forstår. Samtidig vil jeg minne deg om at ikke alle fosterhjem er like...

Jeg blir bekymret for deg når du skriver at du tidligere har vurdert selvmord, og at du fortsatt tenker at det kan være en løsning for deg med tiden. Jeg har veldig lyst til å si at den fortvilelsen du kan kjenne på nå ikke skal vare resten av livet. Du har opplevd vonde og vanskelige ting som preger deg. Samtidig er du ung. Livet vil forandre seg.

Du skriver at du ikke er glad, og at du ikke er fornøyd med deg selv verken utvendig eller innvendig. Dette er trist å høre, og dessverre opplevelser som du deler med veldig mange ungdommer i dag. Når du har det på den måten, så er den  beste hjelpen å finne fram til et menneske du har tillit til og som du kan snakke med. Dette kan være en som jobber der du bor, en i barnevernet, helsesøster på skolen eller kanskje noen helt andre. Tenk gjennom hvem som har gitt deg en god følelse når dere har snakket sammen, og ta sjansen på å ta kontakt!!

Hvis ikke du kommer på noen å snakke med, så kan du ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Under svaret så finner du mer infornasjon om den. Der ligger det også andre artikler som jeg håper du vil lese.

Jeg ønsker deg lykke til og heier på deg!

Du er velkommen til å skrive hit på nytt hvis du vil det!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

- Hva kan jeg snakke med Alarmtelefonen om?

Alarmtelefonen 116111

Jeg har sett reklame for Alarmtelefonen for barn og unge, jeg har det ikke bra, men vet ikke hva jeg kan snakke med dem om?

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise