Hopp til hovedinnholdet

Føler meg alene

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! På skolen har jeg syv venner. Men selvom jeg har de syv føler jeg meg veldig alene på skolen(og ellers etter skolen). Vi kan stå i en ring på skolen alle sammen å snakke, men likevel kan jeg føle meg utenfor og at jeg er helt alene selvom jeg har alle de andre rundt meg. Hva kan jeg gjøre for å ikke føle meg alene? I tilegg føler jeg at d ikke hadde gjort noe om jeg bytta skole fordi jeg føler at de ikke hadde savna meg uansett. Hilsen alene jenta.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver godt hvordan det går an å føle seg alene selv om man er sammen med noen. Følelser kan man ikke alltid styre, og jeg tror mange kjenner seg igjen i det du beskriver. Kanskje det kan hjelpe om du snakker med en voksen om det du tenker på?

Kanskje du er nedstemt av en eller annen grunn? Kanskje det også handler om noe annet enn at du er ensom. Noen kan ha det sånn som du beskriver hvis de sover lite eller dårlig om natten, ved sykdom, hvis man har det vanskelig hjemme eller opplever at andre man bryr seg om har det vanskelig. Snakk gjerne med noen voksne om det du tenker på. Det kan hjelpe deg til å finne ut hva du kan gjøre med situasjonen selv og hva du kan få hjelp til av andre.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Se også vedlagte artikler.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser