Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å øke selvtilliten og klare å snakke med andre?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et veldig dårlig sosialt liv. Jeg er som regel hjemme uten venner, og er ekstremt innesluttet. Jeg har dårlig selvtillit og tenker alltid at ingen vil snakke om meg og at alle bare ser negative sider med meg. Jeg er også bekymra for hva jeg skal snakke med folk jeg møter om. Hva skal jeg gjøre, og hva feiler meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no. 

Du skriver at du har et dårlig sosialt liv, er ekstremt innesluttet og har dårlig selvtillit. Det er også vanskelig for deg å snakke med andre mennesker og lurer på hva som feiler det.

Akkurat det er vanskelig for meg å svare deg på, for man må bli mye bedre kjent med noen før man kan stille en diagnose. Vi i Ung.no stiller ikke diagnoser. Men at du har det vanskelig og vondt, er jeg ikke i tvil om. Det kommer helt klart frem av det du skriver.  

Heldigvis finnes det god hjelp og du trenger ikke å ha det så vanskelig sosialt om du ønsker hjelp.

Jeg tenker at det første rådet jeg kan gi deg er at du skal begynne å respekter deg selv for den du er. Ikke snakk deg selv ned. Vi mennesker er forskjellige, noen er stille, andre skravler hele tiden, en er klassens klovn osv osv. Din sjenanse er det bare du som kan gjøre noe med, og for å klare å gjøre noe med den må du begynne å stole mer på deg selv. Du kan begynne å bygge opp selvtilitten din ved å sette deg bitte små mål i forhold til å snakke til andre personer rundt deg. 

Du kan få tips til hvordan du kan jobbe med tankene dine i artiklene om ensomhet og selvtillit som jeg har lagt ved.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. De kjenner deg godt og vil kunne hjelpe deg og støtte deg. 

Du bør også oppsøke helsesøster på skolen din eller ungdomshelsestasjonen der hvor du bor om du trenger noen profesjonnelle å snakke med og få gode råd om hva du kan gjøre for å få det bedre. Helsesøster kan også vurdere om du eventuelt har behov for hjelp fra andre i helsevesenet.

Ta motet til deg å oppsøk hjelp hos noen voksne du har tillit til:)

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser