Hopp til hovedinnholdet

Det er en eller annen ekkel følelser i brystet mitt, en stressende følelse.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, det er en eller annen ekkel følelse i brystet mitt, en stressende følelse. Og jeg lurer på om det blir for mye hvis jeg spør foreldrene mine om jeg kan dra og snakke med noen om det. foreldrene mine er litt sånn at dem overreagerer og det kan ta flere dager før dem kontakter noen og sånn, går det ant at jeg kan avtale noe sånt uten dem, jeg er jo bare 13 eller snart 13, om en måneds tid. Koster det noe hvis legen ikke har anbefalt det, tror du/dere jeg må snakke med legen for å få dette til gratis? Beklager hvis det ble mange spørsmål om gangen. håper du/dere forstår hva jeg spør om!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er leit å høre at du går rundt med en ekkel følelser i bryster. Det kan som du sier være stress i hverdagen som skaper denne følelser, og det er en god i de å forsøke og snakke med noen om det. 
Dersom du føler at det kan bli for mye når du snakker med foreldrene dine, så kan du selv bestemme deg for å oppsøke helsesøster på skolen din.
Helsesøster er en du kan snakke åpent med om hvordan du har det, få hjelp til å forstå vanskelig følelser og sette ord på det. Helsesøster har taushetsplikt, og er vant til å snakke med barn og unge.

Allikevel er det fint å forteller foreldrene dine at det er noe som plager deg, slik at de vet og kan være en hjelp og støtte for deg. Da kan dere også finne ut om dette er noe dere bør oppsøke legen din for, eller om det er andre måter dette kan løses på.

Jeg vil også tipse deg om hjelpetjenester som Kors på halsen, hvor du kan ringe gratis og får snakke mede en voksen. Der er du anonym og kan snakke om alt mulig.

Det som er viktig nå er at du ikke er alene om dette, men snakker med en du har tillit til om hvordan du egentlig har det. Kanskje er det en lærer du føler deg trygg på, eller sosial lærer.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette har du rett til hos legen

Lege med stetoskop (colourbox.com)

Det er mange som ikke vet hvordan dine rettigheter ved lege- eller sykehusbesøk er. Få en oversikt her!

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst