Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke stoppe slankingen. Hva gjør jeg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ville gå ned noen kilo bare fordi jeg hadde spist så usunt og lagt på meg uønsket vekt i det siste. Jeg kom over en tag på tumblr som gjorde at jeg ville prøve den, noe som innehold å spise mindre kalorier. Jeg begynte å spise under 1000 kalorier bare så jeg kunne gå ned 5 kg også tenkte jeg at jeg skulle stoppe når jeg hadde det. Problemet er at jeg tror ikke jeg kan stoppe... jeg har holdt meg til dietten min og har trent så mye at på slutten av dagen har jeg trent av 500-700 av kaloriene jeg har spist.. (noen dager spiser jeg bare 500-800) og jeg greier ikke å slutte. Alt jeg skal spise MÅ jeg vite kaloriene på. Jeg skriver dem ned så jeg vet at jeg ikke går over. Jeg vet ikke om jeg kan slutte. Jeg har gått ned 4 kg på en og en halv uke og nå har jeg satt meg ett nytt mål å gå ned 10 kg til. Jeg er bare så redd for jeg greier ikke å stoppe... hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret når jeg leser det du skriver her. Dette høres ut som en slankekur som har kommet helt ut av kontroll. 

Dette kan være farlig for helsen din. Det kan gå ut over viktige organer i kroppen din og det kan også lede deg inn i en spiseforstyrrelse det kan bli vanskelig å komme ut av. Du må stoppe dette mønsteret med en gang.

Om du ikke klarer det må du be om hjelp fra en voksen. Hvis du ikke kan spørre foreldrene dine synes jeg du skal gå til fastlegen din, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Om det er vanskelig å forklare alt kan du vise spørsmålet og svaret her. Det er viktig at du får støtte til å komme i gang med et regelmessig matinntak.

Jeg legger ved noen artikler det kan være lurt å lese.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser