Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater kroppen min og vil ikke leve lenger. Please hjelp meg!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er som sakt en jente på 13 år og jeg hater kroppen min. Absolutt alle syntes at jeg er feit og stygg. Mange baksnakker meg hele tiden og jeg vil ikke leve lenger. Jeg må ha hjelp hvis jeg skal leve lenger! Please hjelp meg, jeg har det sykt vondt! Hilsen jente på 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Så trist det er å lese at du har et så vanskelig forhold til kroppen din. Den er jo din og gjør sikkert veldig mye godt for deg. Det er vondt å vite at andre baksnakker deg og snakker stygt om deg. Det er ikke lov og det er fryktelig dårlig gjort, og det der må det bli en slutt på!

Du kan ikke og skal ikke ha det slik som du har det nå! Jeg forstår godt at det kjennes for tøft ut for deg, og du må ikke være alene om å ha det så vondt. Jeg vil anbefale deg å søke hjelp hos en voksen. Kanskje du kan snakke med foreldrene dine, en lærer eller en annen voksen som du har tillit til? Fortell om hvordan du har det med deg selv og hvordan du opplever at de rundt deg behandler deg. Mobbingen må ta slutt, og du skal bli tatt på alvor! Dersom du synes det blir vanskelig å vite hvordan du skal innlede en samtale med en voksen, så kan du jo eksempelvis skrive ned hva du kjenner på eller vise til det du har skrevet her. 

Helsesøster på skolen eller Helsestasjon for ungdom er også tilgjengelig for deg. De møter deg gjerne, og kan hjelpe deg til å få det bedre ved å lytte, forsøke å forstå og se på hva som skal til for at mobbingen skal ta slutt og hjelpe deg med å få et bedre forhold til deg selv og kroppen din. 

Kroppen er nemlig din, og den har mange fine funksjoner - som du kanskje ikke alltid tenker så mye på. Kanskje er det slik at du har mesteparten av fokuset ditt på hvordan den ser ut og hva du vil endre? Mange ungdommer og vel så mange kvinner i voksen alder sammenligner seg med andre eller ser bilder av veldreide, sminkede og "perfekte" mennesker på nett. Det er trist, mest fordi det en ser eksempelvis på nett som regel ikke stemmer med virkeligheten. Og er det ikke pussig at vi alle ser mye positivt hos andre, men lite eller knapt noe hos oss selv? Hva om du utforsker hva som er bra med kroppen din. Hva gjør den for deg? Hva er positivt og hva kjennes bra og/eller godt nok. Husk også på at du har en kropp (og hode) som er i utvikling. Det er mye som skjer inni og utenpå nå. Ikke vær streng eller slem med deg selv. Det er utrolig urettferdig mot deg selv!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å ta en titt på de. Der finner du mange fine tips for hvordan du kan begynne å tenke litt annerledes om kroppen din og forhåpentlig bli bedre venn med deg selv!

Ta godt vare på deg selv! Det finnes bare en som du. Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

- Jeg hater kroppen min

Jente i vindu (colourbox.com)

Jeg er så misfornøyd med kroppen min. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Film om selvbilde og selvfølelse

Video om selvbilde

Psykolog og ekspert på selvbilde og kroppsfokus Ingela Lundin Kvalem snakker om selvbilde, kropp og selvfølelse. Se filmen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse