Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å unngå å få angstanfall i konfirmasjonen min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med helseangst. Og jeg fikk en angstanfall i en barnedåp for ikke så lenge siden. Der jeg ble helt rar jeg ble svimmel,kvalm, og klarte nesten ikke å spise, ble helt stiv og fikk ikke til å puste ordentlig. Snart har jeg konfirmasjon og er livredd for å få det på akuratt den dagen. Hva kan jeg gjøre for å unngå noe som dette igjen? Det var helt forferdelig og ha dt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 14 år.

Takk for at du skrev til ung.no

En av våre psykologer har svart dette på et tidligere lignende spørsmål: 

"Først av alt vil jeg bare si at det er veldig slitsomt og ubehagelig å ha angstanfall. Det tror jeg at alle som har opplevd det vil være helt enig med deg i. Men det viktigste er at du vet at det ikke er farlig. Ingenting farlig kan skje deg når du får angstanfall. Det er kroppen din som tror du er i fare og ønsker å gi deg beskjed om å komme deg vekk. 

Slik som du har det nå så høres det ut som om du nesten har en forventning om at du skal få angstanfall  ... fordi dette har du opplevd flere ganger. Jeg ser for meg at du da er "på vakt" og kanskje prøver det du kan for å slippe å få angstanfall. Det kan være f.eks å prøve å roe seg ned med tankene "ikke få angst, det går bra" eller å f.eks prøve å passe på at symptomene på angst ikke kommer. Dersom du kjenner deg igjen i dette vil jeg råde deg til å gå inn i angsten med en annen innstilling - dersom du sier til deg selv at du skal prøve å få angstanfall og la det komme så er dette en bedre måte å forholde seg til det på.

Ofte så er det kombinasjonen av tankene og de fysiske tingene som skjer i kroppen som gjør at folk opplever angstanfall som skremmende. Husk på at verken det som skjer i kroppen din ELLER tankene dine er farlige.

Jeg vil råde deg til å ikke prøve å unngå angsten, la den komme slik at du etterhvert lærer at det å ha angstanfall går fint. Dersom man lar det komme og ikke prøver å unngå vil mange oppleve at angstanfallene gir seg. 

Dersom du kjenner at angst og angstanfall hindrer deg i å leve det livet du ønsker ville jeg rådet deg til å ta kontakt med noen for å få hjelp. Du kan ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor eller fastlegen din. Sammen kan dere vurdere om du f.eks trenger henvisning til psykolog (BUP).

Jeg legger ved flere relevante artikler til deg!

Prøv å tenk på de tingene du gleder deg til ved konfirmasjonen slik at ikke tankene om angst får all oppmerksomheten. Dersom du får angstanfall på konfirmasjonen går det over etter en stund og det er ikke farlig. Masse lykke til og gratulerer med konfirmasjonen på forskudd." 

I tillegg kan kanskje dette være til hjelp for deg:

Når man får angst slår hjertet hardt, man puster raskt, man kan føle seg ør i hodet, blodtrykket stiger og musklene strammes. Dette er en naturlig reaksjon når man blir redd. Det er bare at "alarmen går" i kroppen selv om man ikke trenger å være redd. 

Når du kjenner angsten komme kan du se etter en firkant, for eksempel telefonen din. Legg telefonen foran deg og se på den. Så puster du ut i tre, fire sekunder mens du ser på den ene siden. Så puster du inn i tre, fire sekunder mens du ser på side nummer to. Deretter puster du ut mens du ser på side nummer tre i tre, fire sekunder. Så puster du inn mens du ser på side nummer fire. Og sånn fortsetter du til pusten er rolig. 

Du kan også be foreldrene dine kjøpe sitroner. Skjær opp en sitron i båter og ha med i en liten plastpose eller en liten boks med lokk. Når du kjenner angsten komme, kan du ta fram en sitronbåt og bite i sitron-kjøttet. Da får smaksløkene i munnen nesten sjokk, og det vil dempe angsten. 

 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg en fin konfirmasjonsdag!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Fakta om konfirmasjon!

Konfirmasjonsvalg - rådhuset eller kirken (ung.no)

Idet du rundar åttande klasse, kjem du ikkje utanom spørsmålet om konfirmasjon. Konfirmasjon har lange tradisjoner i Noreg, men i dag bestemmer du heilt sjølv om du ynskjer å konfirmere deg eller ikkje. Kva er viktig for deg når du tek eit slikt val? Sei meininga di!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser