Hopp til hovedinnholdet

Jeg stresser så mye og har begynt å spise lite. Hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig ofte stresset. Jeg stresser over alt. Jeg skal snart på en turnkonkurranse og jeg klarer nesten ikke tenke på det fordi jeg blir så stresset. Jeg er stresset over at jeg snart skal begynne på ungdomsskolen, jeg er redd for at jeg skal bli mobbet eller noe sånt. Jeg stresset pga lekser og jeg hater å snakke høyt (fordi jeg har en så lav og lys stemme). Den eneste vennen som bryr seg litt om meg skal flytte og jeg kommer til å gråte meg ihjel. Jeg er bare helt utslitt av å stresse over alt mulig. Jeg vil ikke stå opp om morgenen, jeg vil bare ligge i senga og håpe på at jeg aldri våkner. Jeg stresser også over hvor mye jeg spiser. Nå har jeg begynt å skrive ned alle kaloriene jeg spiser på en dag, og prøver å spise minst mulig. Jeg vet dette kommer til å høres litt overdramatisk ut... men jeg vet ikke om jeg klarer å leve lenger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er leit å høre at du har det slik. Du lever med alt for mye stress og bekymring. Det er viktig at du ikke går med alt dette stresset helt alene. Du trenger at noen kjenner til hvordan du har det og kan gi deg støtte. Kan du snakke med foreldrene dine om hvordan du har det? Om du synes det er vanskelig kan du vise dem det du har skrevet her. Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller læreren din og fortelle om strevet ditt. De er vant med å snakke med barn som har det vanskelig. 

Når man går med sånn stress inni seg er det lett for at det vokser seg større når man ikke deler det med noen. Derfor blir det så viktig at noen får høre hva du strever med. 

Når det gjelder spisemønsteret du har begynt med er det viktig at du begynner å spise regelmessig mat med en gang. Det er fordi stresset ditt og vonde tanker bare blir forverret av sult, i tillegg til at for lite mat gir en hel del andre skadevirkninger for kroppen og helsen din. Når du snakker med de voksne er det viktig at du også forteller om matvanene, slik at de kan hjelpe deg med å komme på rett spor igjen. Du trenger fire hovedmåltider og noen mellommåltider i løpet av en dag. 

Jeg legger ved noen artikler du kan se på.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Når du eller vennen din må flytte

Jenter trøster hverandre (colourbox.com)

Når du har hatt en nær og god venn og en av dere må flytte, kan det være veldig trist. Du kan føle deg både ensom, trist og kanskje redd for å miste kontakten.

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser