Hopp til hovedinnholdet

Har tanker om å drepe andre.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med plutselige tanker om å drepe personer. Det trenger nødvendigvis å være en person jeg missliker heller. Når vi har helt vanlige timer på skolen kan jeg plutselig kjenne at hendene mine smårister (og jeg biter innsiden av kinnet mitt) og at jeg ser et ganske usannsynelig, men grusomt senario der jeg dreper noen inni tankene mine. Fra start til slutt. I 5. Klasse stakk jeg nesten ei jente i klassen min med ei saks pga. Senarioet som jeg hadde tidligere den dagen. Er dette vanligt? (Jeg har også vist symtomer på depresjon og sosial angst om det kan ha noen sammenheng)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er bra at du skriver til oss i ung.no for å fortelle om tanker som plager deg. Du forteller at du både sliter med tanker om å drepe andre og at du har gjort dette i noen år. Du ser for deg scenario der du dreper andre.

Jeg tenker at det kan være slik at fordi disse tankene er uønsket for deg (hvis ikke vil du ikke skrevet inn hit til oss) så har de også en tendens til å komme hyppigere og oftere tilbake. Hjernen er spesialisert på å sile ut informasjon som virker viktig og informasjon som indikerer fare. Så kort sagt så opplever mange at de tankene vi IKKE har lyst til å ha, dessverre har en tendens til å komme sterkere tilbake. En metafor for dette kan være å se for seg et nysgjerrig og slitsomt yngre lillesøster som står å banker på døren din for å få din oppmerksomhet, og dersom du bare later som vedkommende ikke er der og ikke slipper henne inn så vil hun etter hvert banke hardere og hardere for å få din oppmerksomhet. Litt slik er det med tanker også: dersom du prøver å presse dem vekk kan de ofte komme sterkere tilbake.

Når det er sagt så er det viktig å skille tanker fra handlinger. Det er ikke ulovlig å tenke på noe som helst. Det som imidlertid er ulovlig er å skade andre via handlinger.

Så en mulig vinkling på dette kan være å isteden for å jobbe veldig aktivt med å få vekk tankene så kan du forsøke å se deg selv "utenfra" og si til deg selv at "nå hadde jeg en skremmende tanke". Ved å ikke presse vekk tanken, men bare legge merke til at den er der kan noen tanker gradvis gå over av seg selv.

Dersom det er slik at du opplever at du har tanker om å drepe andre fordi du også for eksempel føler deg nedstemt/deprimert eller på andre måter har det vanskelig ville jeg rådet deg til å snakke med noen om dette. Du skriver her at du sliter med litt med både angst og depresjon. Jeg vil derfor råde deg til å snakke med noen om det du sliter med av tanker. Vis gjerne den du snakker med det du har skrevet her til oss i UNG.no.

Det første naturlige steget for noen på din alder vil være å oppsøke helsesøster på skolen for å få råd av henne til hva du kan gjøre videre. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor eller fastlegen din. Veldig ofte hjelper det å si det vi tenker på høyt og drøfte det sammen med andre. Siden du er under 16 år må du snakke med dine foreldre før du kan få time hos fastlegen din.

Husk at tanker ikke er farlige selv om de kan være veldig plagsomme.

Jeg ønsker deg alt godt og lykke til videre.
Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser