Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett på psykolog når jeg har kronisk sykdom? Er ikke psykisk syk

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har en kronisk sykdom som gjør at jeg har gått glipp av mye av ungdomstiden min og har mått tatt valg og opplevd mye som de fleste på min alder ikke har. Det føles ofte ensomt, jeg har en god familie som jeg kan prate med, men det kunne vært fint å ha en utenforstående å prate med også. Jeg vil ikke si jeg er psykisk syk, men denne sykdom gjør meg ganske isolert og det hadde vært fint å hatt noen å prate med om følelser og tanker jeg opplever i alt dette. Kan jeg få snakke med en psykolog i min situasjon? Har hørt at det er vanskelig å få hjelp og at kun de mest alvorlig syke får psykisk hjelp, i tillegg er jeg over 18. Hva har jeg krav på og hva er mulighetene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 18 år!

Takk for spørsmålet ditt. Det er et veldig relevant spørsmål du stiller, jeg forstår godt at du lurer.

Det er ikke så lett for meg å svare på hva du har rett på fordi jeg ikke har snakket med deg. Men slik det fungerer er at dersom du går til fastlegen din og får henvisning til psykolog på DPS (distriktspsykiatrisk senter) så er det DPSet som vurderer om du har "rett til nødvendig helsehjelp". Da får du og legen en tilbakemelding på om saken din blir prioritert. Dette kommer litt an på hvor alvorlig du har det og også hvor stor belastning det er på DPSet. Les mer om DPS og andre steder du kan få hjelp her.

Siden du er 18 år så kan du også gå til Helsestasjon for ungdom som er gratis. Der har de noen ganger psykolog (kommer an på hvilken kommune du bor i).

Det er også slik at du kan ta kontakt med privat psykolog og da får du time ganske fort, men dette er ofte dyrt. Du kan også snakke med legen din om å få henvisning til en psykolog som har refusjonsrett (da betaler du bare egenandel slik som hos fastlege f.eks) men her er det ofte ventetid! Hør med fastlegen din for hjelp videre.

Et annet tilbud du også kan drøfte med fastlegen kan være det som kalles "Avdeling psykisk helse" i kommunen din. Her kommer det litt an på hva kommunen din har å tilby, enkelte steder kan man få støttesamtaler og/eller informasjon om ulike aktiviteter man kan være med på som kanskje kan hjelpe deg ut av isolasjonen. 

Jeg tenker at uansett så henger det somatiske (fysiske) sammen med det psykiske og det er helt vanlig at kroniske sykdommer kan føre til at man trenger noen å snakke med om tanker/følelser. 

Ønsker deg masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser