Hopp til hovedinnholdet

Venn har selvmordstanker. Sliter selv med angst og depresjon

Annet 13 år
 

Spørsmål

Hei en av vennene mine vil ta selvmord æ vet ikke hva æ ska gjøre selv er jeg deprimert og får angst i klassen kan noen hjelpe meg til og hjelpe henne

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det jeg håper du kan gjøre for deg selv med tanke på det du sliter med av angst og depresjon er at du snakker med noen voksne om det du sliter med. Snakk med dine foreldre og/eller med helsesøster på skolen der du går. Du kan også treffe helsesøster ved nærmeste helsestasjon for barn og unge i kommunen der du bor. Ikke gå alene med vonde tanker og følelser for da blir de kun verre. Snakk med noen voksne slik jeg har anbefalt deg her.

Det jeg tenker du kan gjøre for din venn som du er bekymret for i forhold til selvmordstanker/selvmordsplaner er at du snakker med dine foreldre om det du er bekymret for at han/hun skal gjøre. Dersom du gjør det vil dine foreldre kunne snakke med hans/hennes foreldre slik at han/hun kan få den hjelpen han har behov for. Dette tenker jeg ikke er å sladre på din venn men du sørger for at en venn som har det vanskelig får hjelp til å få det bedre med seg selv.

Dersom du ikke vil snakke med dine foreldre kan du også snakke med helsesøster på skolen der du går om det din venn sliter med og det du er bekymret for at han/hun skal gjøre. Helsesøster vil ta deg/dere på alvor og vil sørge for at både du og din venn får hjelp.

Jeg legger ved noen artikler her som jeg tenker kan hjelpe dere begge to.


Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap