Hopp til hovedinnholdet

Jeg har Asperger, angst, depresjon. Opplever at ingen forstår meg hjemme.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg trenger råd! Jeg er en jente på 19 år med en Asperger Diagnose! Jeg har levd med denne kunnskapen i noen år og familien har visst om det i et par år nå! Men jeg føler at denne kunnskapen har skapt problemer i familien og hverdagen! Jeg er mer for meg selv og føler at ingen forstår meg! I fjor fikk jeg diagnosene Angst og Depresjon i tillegg til Asperger’n! Nå føler jeg meg mer alene enn noen gang! Familien oppfører seg rart rundt meg, samtidig som de kan kjefte og rope fordi jeg ikke finner ordene til å forklare situasjonen og de skjønner meg ikke. Men nå etter et år med tanker om det og undring har jeg endelig funnet ut at jeg er Bifil! Men jeg vet ikke hvordan jeg skal kunne si dette til familien.Jeg er redd ting vil bare bli verre!At foreldrene mine skal føle skam eller skyld! Jeg er fryktelig omsorgsfull og tåler ikke å såre noen andre! Jeg bruker å putte alle før meg.Jeg vil ikke såre familien min men jeg vet ikke hvor lenge jeg kan gå med dette på hjertet.Er det noe råd å få?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente på 19 år

Takk for spørsmålet ditt.

 Det høres tungt ut å ha det slik at du føler at ingen kan forstå deg. Når det gjelder Asperger syndrom så vet du helt sikkert mye om dette selv, men noe av det som kan være utfordrende for dem som har dette er nettopp mellommenneskelige ferdigheter (hvordan mennesker oppfører seg sammen og forstår hverandre). Kanskje kan det være utfordrende både for deg og familien din å forstå hvordan den andre parten har det og det høres ut som dette fører til mye frustrasjon hjemme. 

Når det gjelder at du har funnet ut at du er bifil så tror jeg det er mange som gruer seg for å fortelle om noe som er såpass personlig, spesielt dersom man føler at det er litt vanskelig stemning hjemme fra før. Jeg tenker uansett at det er bedre å fortelle det enn å sitte å grue seg for å fortelle. Mange ganger så blir det ikke så vanskelig å ta opp et tema som man har sett for seg på forhånd. Og uansett så er det ditt liv, dine følelser og din kropp og du er i din fulle rett til å være akkurat den du er! Det høres vondt ut å tenke at foreldrene dine skal føle skam eller skyld for at du er bifil. Jeg vet ikke hvorfor du tenker at de skal reagere slik. Du er like verdifull og er akkurat den samme selv om du er bifil. 

Jeg tror mitt beste råd er at du hopper ut i det og forteller dem om det du tenker på. Dersom du synes dette er veldig vanskelig kan du også vise spørsmålet du skrev til oss i ung.no? 

Dersom det er slik at angst og depresjon ødelegger mye for hverdagen din så kan du ta kontakt med fastlegen for å drøfte en henvisning til psykolog.

Jeg ønsker deg lykke til og sender mange gode tanker til deg! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert