Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli tynn før ungdomsskolen begynner i august...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tenker at dette er en stor krise, i over 2 år nå så har jeg vært så uskikker på min kropp og hver gang jeg vil trene og slanke meg, så klarer jeg det ikke, siden mamma lager alltid mat, ris og godteri og mye kveldsmat, og da klarer ikke jeg å slanke meg. Jeg gråter hver dag, og jeg vil veie 55kilogram Jeg veier 62kg og er 165cm høy, og jeg ser at magen like har mye fett, men jeg har fine hofter, og lårene mine rr det verste. Det er sommerferie nå. Og det er over en måned til skolen begynnner, og da er det ungdomsskole for meg og da vil jeg bli tynn før det, plz hjelp meg<33

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Først må jeg si at du har en helt perfekt vekt i forhold til din høyde. Jeg ser ingen grunn til at du skal gå ned til 55 kg. 

Du er 13 år, og da er kroppen i stor endring. Man blir høyere, man får former som bryster, bredere hofter og rundere mage og rompe. Dette fører også med seg at man blir tyngre, noe som er helt normalt og ikke tegn på at man blir tjukk. Mange unge jenter sliter med forholdet til egen kropp akkurat i denne perioden. Man går fra jente til kvinne, og det er en stor omveltning både fysisk og psykisk.

Samtidig lager man seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det

Gled deg til ungdomsskolen. Mange av de andre jentene har også begynt å utvikle seg og har fått beredere hofter og rundere mage, lår og rompe :-)

Det er helt flott å ville spise sunn mat, men det er ikke bra for deg å slanke deg. Det er direkte helseskadelig. 

Jeg synes du skal snakke med moren din om hvordan du har det. Si at du ønsker å være sunn og om hun kan hjelpe deg med det. Det er viktig at du spiser variert mat 4-5 ganger om dagen, men kanskje hun kan holde godteriet tilbake og kun ta frem det i helgene?

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn