Hopp til hovedinnholdet

jeg vil ikke leve lengre. jeg føler jeg bare er i veien

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg vil ikke leve lengre. jeg føler jeg bare er i veien. jeg klarer ikke noe som helst. er sjenert med nye folk for jeg har bare lært meg at jeg gjør bare feil. jeg har begynt å fått problemer med å snakke og hvertall når alle er rolige og jeg skal snakke foran dem. til og med venninner. jeg har prøvd alt jeg kan med å hjelpe andre og jeg vil ikke si til noen at jeg har det vanskelig for jeg vil ikke vise svakhet. jeg vil hjelpe dem og da kan jeg jo ikke tenke på meg selv. jeg har følt meg litt utestengt fra mine 2 bestevenninner i det siste og fått hjertet knust av en gutt. jeg vil absolutt ikke snakke med noen så plis ikke si at det er det jeg må gjøre. siden jeg sliter med å snakke me folk gjør det at det blir vanskelig for meg å si hva jeg føler så jeg holder det inne for meg selv og da føler jeg meg mer ensom. jeg hør søkt flere ganger på hvordan jeg kan ta selvmord på minst vonde måte og jeg har prøvd å kutte meg selv. jeg vet ikke hva jeg kan gjøre. hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du ville skrive inn til oss når du har det så vondt. 

Noen ganger er livet så vanskelig at man ikke klarer å se noe håp og man føler at det ikke er noen andre løsninger enn døden. Selvmordstanker og tanker om at man ikke har lyst til å leve lenger, er på en måte tanker og ønsker om å slippe å måtte streve og slite med tunge ting i livet sitt. Dette er forskjellig fra å virkelig ville begå selvmord og dø fra livet.

I psykiatrien ser man at selvmordstanker ofte er et resultat av depresjon, store stressfaktorer eller psykiske plager og at man derfor ikke klarer å tenke fremtidig eller rasjonelt. Tankene er ofte preget av håpløshet og negativitet når man vurderer selvmord. Jeg tenker at du strever med flere ting nå, med mange negative tanker om deg selv og du opplever nå også at du har begynt å miste kontakten med to venninner og du har også kjærlighetssorg. Du opplever også at det blir vanskeligere for deg å snakke med andre mennesker, også overfor venner. Samtidig forsøker du alt du kan for å hjelpe andre og ikke vise deg sårbar.

Du ber om at du ikke får råd om å snakke med noen fordi du synes det er så vanskelig. Vi på ung.no vet imidlertid at det nettopp er dette som hjelper. Jeg tenker at dine depressive symptomer og økende ensomhet kan gjøre det vanskeligere og kanskje også skamfullt for deg å snakke med det at du strever. Du skal ikke skamme deg for å ha det vondt. Alle mennesker strever på ett eller annet tidspunkt i løpet av livet sitt. Venner og familie er gode å ha når livet er godt, og de er også mennesker som ønsker deg det aller beste og vil være der for deg når du har det vondt. Våg å vise deg sårbar. Å vise seg sårbar er å vise styrke, ikke svakhet.

Er det noen som du tror kan være lettere å snakke med? Mamma, pappa, en god venn? Dersom du opplever det som for vanskelig å snakke om det vonde du bærer på, så kan du vise det du har skrevet inn til oss. Jeg synes du formidler godt om det du strever med. Dette kan brukes som et utgangspunkt for en videre samtale og videre støtte. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din, vis gjerne fastlegen din det du har skrevet til oss. Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom i kommunen din. Det finnes også chattetjenester eller hjelpetelefoner, som kan gjøre det lettere for deg å formidle om alt det vonde. Du kan for eksempel ringe til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123 og du kan chatte med Kors på halsens chattefunksjon ved å trykke her. Dersom du blir redd for at du kan begå selvmord kontakt legevakt eller ring 113. 

Jeg legger avslutningsvis ved noen artkikler jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Ikke stå med dette alene. Det finnes mye god hjelp å få. Du kan få det bedre, og du fortjener å få det bedre, jente 15. Jeg ønsker deg lykke til videre. Ta godt vare på deg selv.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser