Hopp til hovedinnholdet

En kompis ønsker å ta livet sitt

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har en kompis som e 2 år eldre enn mæ som ønske å ta livet sitt. Æ vet ikke ka æ skal gjøre eller ka æ skal si.. Har prøvd å få han til å snakke med noen som kan hjelpe han men han sir at han prøvd å at det ikke funke. Han har sagt flere gang at han vurdere å ta livet sitt. Vi e ikke så gode venna, vi har vært ilag noen gang med fellesvenna å snappa med hverandre. Men ka kan æ evt gjøre eller si?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du bryr deg og gjerne vil hjelpe. Det at ungdom har selvmordstanker er alvorlig, og det er trist at han har det så vanskelig. Du gjør allerede mye ved å være en venn og ved at du bryr deg.

Det er lurt å anbefale han å snakke med noen som kan hjelpe. Kanskje han har vært litt uheldig med dem han har snakket med før? Sannsynligvis finnes det noen andre hjelpere i nærheten som det hjelper å snakke med. 

Det at han ikke har tatt livet sitt enda betyr at han er i tvil og at det finnes et håp. Vis at du bryr deg og si gjerne at det spiller en rolle for deg og andre at han lever. Spør han eventuelt hva som kunne vært hjelpsomt for han. 

Si gjerne i fra til noen voksne som kan hjelpe. Helsesøster eller sosiallærer på skolen for eksempel. Eller kan du og vennene dine snakke med de voksne hjemme hos han? Det at noen ønsker å ta livet sitt er en for stor hemmelighet å passe på. Ikke lov at dere ikke skal si det til noen voksne. Det er greit å si i fra til voksne som kan prøve å hjelpe. Ring eventuelt alarmtelefonen og diskuter anonymt hva dere kan gjøre. Se også tips i vedlagte artikler.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser