Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha bipolar lidelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Kan jeg ha bipolar lidelse 2? For ca 2 år siden begynte jeg å slite med episoder av depresjon. Det føles som det bare blir værre og værre og jeg begynte for 7mnd siden med selvskading. Jeg føler meg ofte uverdig, som en byrde, ikke bra nok o.l. Dette varer som regel i rundt 2-4 uker så har jeg 1-2 uker hvor jeg føler meg ekstremt bra. Jeg har ekstremt mye energi, føler meg ustoppelig,kreativ og sover lite. Jeg snakker ekstremt fort og med bevegelser og følelser så folk sliter ofte med å forstå hva jeg sier. Plus at jeg blir veldig fort irritert og får mange kommentarer om at jeg er sur ofte. Jeg merket ikke at jeg snakket så fort eller var veldig energisk i perioder før folk rundt meg begynte å kommentere det, og noen spurte på kødd om jeg var bipolar. Jeg gjorde en del research på bipolar lidelse og lurer veldig på om jeg kan ha det, for da ville dette gitt mening...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Takk for spørsmål. 

Her på ung.no stiller vi ikke diagnoser. Det er fordi vi ikke kjenner dere som skriver inn og heller ikke kjenner "det hele og fulle bilde". 

Du har lest om bipolar affektiv lidelse på nettet. Da vet du at det finnes ulike varianter av bipolar lidelse og at lidelsen består i svingninger mellom perioder med nedstemthet (depresjon) og perioder med oppstemthet (hypomani/mani).

Du forteller at du kjenner deg igjen i beskrivelsen av bipolar affektiv lidelse type 2 etter å ha lest på nettet. Det er likevel slik at en kan kjenne seg igjen i psykiske lidelser når en leser om dem, uten at en har lidelsen. Jeg vil anbefale deg å oppsøke Helsestasjonen for ungdom. Fortell om svingningene dine (slik du har beskrevet dem i spørsmålet ditt) og spør om du kan ha bipolar lidelse. Det kan også være lurt å snakke med foreldrene dine om spørsmålet ditt. De kan bli med til fastlegen din som kan vurdere om du har bipolar lidelse eller ikke.

Jeg sender med noen artikler som jeg håper kan være til nytte. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser