Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depresjon og få meg venner på skolen.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 17 år, og jeg har lenger slitt med depresjon, og har også slitt med å få meg noen venner på skolen. Jeg har liksom noen venner på skolen, men jeg har liksom lyst å bli kjent med flere. Men alltid når jeg prøver å snakker med noen for å bli kjent med de, så føler jeg meg liksom veldig usikker, jeg vet liksom ikke om de kommer til å synes eg er en rar person etter jeg har snakket med dem, hva de kommer til å tenker om meg som person, så alltid når jeg prøver å gå fram til de for å snakke, så blir jeg usikker, og så tok jeg skritt tilbake igjen. og jeg har snakket med helsesøsteren på skolen min, og jeg har prøvd å gjøre det hun sa til meg, men det har ikke skjedd noe. Så nesten hver morning før jeg skal på skolen så føler jeg meg triste, fordi jeg føler at jeg kommer ikke til å ha noen å snakke med når jeg er på skolen. Derfor når jeg er på skolen så sitter jeg som oftest alene, og når vi jobbe to og to i sammen, så ser det ut som at ingen har lyst å være med meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres vanskelig ut for deg og jeg forstår at du blir trist og føler deg usikker når føler deg ensom og når du ikke føler du lykkes med å få nye venner. 

Det er veldig fint at du har tatt kontakt med helsesøster og har fulgt rådene hun har gitt. Selv om det ikke har fungert til nå, så kanskje det er andre ting du bør prøve ut eller kanskje det finnes andre måter å gå frem på som du bør teste ut? Det vil muligvis også være godt for deg å fortsette litt i samtaler med helsesøster. Jeg oppfordrer deg til å be om støttesamtaler over tid, så kan dere sammen finne litt mer ut av hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv og sammen med andre. 

Flere skoler har også jente - og guttegrupper og/eller ulike aktivitet som en kan melde seg på for å få kontakt med andre ungdommer. Kanskje det kan være noe for deg. Undersøk med sosiallærer og helsesøster på skolen din om det finnes et slikt tilbud på skolen der du går. 

For å bli kjent med andre må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. 

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Ikke gi opp selv om det nå er tungt og vanskelig. Tenk igjennom hvilke aktivitet du kan starte på, og hvem du kunne tenke deg å bli bedre kjent med på skolen. På den måten blir du kjent med flere og forhåpentligvis få den nye venner.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser