Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på noe angående selvmord. Skjønner ikke hvorfor jeg skal være her

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en ting ang. selvmord osv. Tidligere var jeg i en periode hvor jeg var veldig deprimert og slet med spiseforstyrrelse, jeg ville bare dø. Men plutselig så stoppet alt dette siden jeg snakket med helsesøster osv. Jeg var glad og lykkelig en periode, men nå tror jeg det sakte men sikkert begynner å komme tilbake.... Jeg har bare tenkt på å ta livet mitt, selv om jeg ikke har vært no spesielt deprimert nå. Det var en liten bagatell som skjedde i den nye vennegjengen på Vg1, hvor jeg da følte meg veldig utestengt, og det endte med at jeg var så sikker på å ta livet mitt så jeg hadde med masse Paracet, to flasker vann og to kniver på skolen fordi jeg tenkte at hvis jeg fortsatt ble utestengt den dagen, så skulle jeg gå i skogen å ta livet mitt. Altså, er jeg suicidale? Hva skal jeg gjøre? Jeg orker ikke å drive å snakke med psykolog osv, jeg vil bare bli innlagt på sykehuset. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal være her. Jeg tenker at det liksom bare er et liv....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente på 16 år

Takk for at du skriver til ung.no!

Det høres ut som det svinger veldig hvordan du har det. Du forteller at du har hatt spiseforstyrrelser og ønsket å dø, så hadde du en lykkelig periode der du var glad og så har du fått det vanskelig igjen. Dette tenker jeg er viktig informasjon som du må forsøke å bruke din fordel nå. Hvorfor skulle det ikke gå over denne gangen når det gjorde det sist gang? Det er veldig viktig at du ikke handler utifra følelsene dine når de er som de er nå - ettersom følelser er noe som svinger. Du kommer ikke til å ha disse vanskelige følelsene som du har nå for alltid. Jeg skal skrive litt mer om dette.

Jeg tenker at det er skummelt og dramatisk at du tenker på å ta livet ditt dersom du blir utestengt. Dette er spesielt fordi du nå forteller at du ikke har det bra med deg selv. I perioder når vi mennesker har det veldig vanskelig så kan det være ekstra utfordrende å tolke verden rundt oss. Nettopp fordi du har det så vanskelig så kan det hende at du tolker noe som en avvisning/utestengelse som ikke har vært ment sånn. Det blir vanskelig å tenke klart fordi man har så mange vanskelige tanker og følelser på en gang. Du sier selv at dette egentlig var en bagatell. Men det betyr ikke at det ikke er sårt å bli utestengt. Men det er veldig tragisk dersom det du selv beskriver som en "bagatell" skulle fått et så trist utfall som at du skulle dø pga. det. Det som skjer rundt oss er ofte tilfeldigheter og det er viktig at du ikke lar tilfeldigheter styre om du skal leve eller ikke. 

Jeg kan ikke vurdere om du er aktivt suicidal over internett. For å få noen til å hjelpe deg med å vurdere din tilstand og hjelpe deg med følelsene/tankene dine så må du oppsøke noen som kan hjelpe deg med dette. Du sier at du ikke vil gå til psykolog men heller ønsker å bli innlagt på sykehuset. For å bli eventuelt innlagt på en sengepost i psykisk helsevern (altså på sykehus for psykiske lidelser) så trenger du at noen vurderer at du skal dit. Derfor tenker jeg at du bør gå til HelsesøsterHelsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Dersom du tenker å ta ditt eget liv trenger du akutt hjelp og kan gå til legevakten eller ringe dem på 116 117 uansett hvor du er.

Det viktigste er at du ikke følger tanken om å ta ditt liv. De tankene og følelsene du har nå kommer ikke til å vare evig og du kommer til å få det bedre. Sender deg en god, god klem og heier på deg

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser