Hopp til hovedinnholdet

Jeg har selvmordstanker og vil egentlig ha hjelp

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg er en jente på 13 år og jeg har hatt selvmordstanker i 1 år nå og jeg har prøve to ganger.Den første var henging å da kom bestevennen min til meg uten at jeg viste det så da kom hun inn på rommet mitt mens jeg sto utenfor vinduet så da så hun meg å hun løp mot vinduet å dro av meg tauet og så snakket vi ut om det. Den andre gangen var det mammaen min som kom inn, jeg satt i dusjen med klærne på og jeg holdt en tapetkniv del i hånda så kom hun inn å da skvatt jeg så da kuttet jeg et kutt som var stort og dyptog da begynte jeg å fossblød og mamma klikka og vi dro til legen å så sydde de det igjen. Jeg føler meg sliten å lei av alt. Jeg føler meg verdiløs å stygg å ubrukelig å jeg føler at jeg ikke fortjener å leve. Jeg har kutten meg i 2 år å jeg vil egt vare ha hjelp men jeg vet ikke hvordan jeg skal få tak i psykolog å sånn for jeg kan ikke spørre foreldrene mine eller noen lærere på skolen eller noen på skolen så hva skal jeg gjøre da?jeg vil ikke spørre noen så hva skal jeg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du prøver å ta ansvar for deg selv ved å ta kontakt med ung.no. Jeg vil gjerne hjelpe deg. Det jeg kan gjøre er å gi deg tilbakemelding på det du skriver og foreslå hvor du kan få mer og bedre hjelp.

Det du kan gjøre er å sende en sms til helsesøster på skolen. Helsesøster vet at det kan være vanskelig å be om hjelp. Skolehelsetjenesten kjenner hjelpeapparatet og vet mye om hvor man kan få best mulig hjelp. Kanskje en psykolog kan være den beste hjelpen. Men det kan også være at flere bør hjelpe deg med ulike deler at alt som er vanskelig? For eksempel:

  • Lærer kan legge tilrette for at skolehverdagen din, lekser og andre krav på skolen blir tilrettelagt for deg.
  • Helsesøster kan hjelpe deg å vurdere hva som kan være best mulig helsehjelp for deg, samt hjelpe deg med at du får en time hos fastlegen din. Det kan være lurt å få en helsesjekk hos legen når man sliter og har det vanskelig. Noen ganger er det vitaminmangel, andre mangeltilstander eller sykdom som er årsaken, og finnes det kanskje en behandling som hjelper.
  • Barneverntjenesten kan undersøke om hjemmesituasjonen din er god nok. Kanskje de voksne hjemme hos deg trenger litt støtte og hjelp i omsorgsrollen? Er du trygg hjemme? Du beskriver at moren din ikke klarte å støtte og hjelpe deg på en god måte når du var veldig fortvila i dusjen.
  • PPT i kommunen kan hjelpe til med å finne ut av om du strever med konsentrasjonsvansker eller lærevansker hvis det kan være nødvendig.
  • BUP kan gi spesialisthjelp for selvmordstanker og selvskading. Fastlegen din kan vurdere om du bør søke om hjelp der.

Tenk igjennom hva som er viktig for deg og vis gjerne det du har skrevet her til helsesøster. For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Lykke til videre. Håper svaret mitt gir deg motivasjon til å ta kontakt med en hjelper og at du får det bedre snart. Se også vedlagte artikler. Du er verdifull og god nok akkurat som du er.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser