Hopp til hovedinnholdet

Jeg har selvmordstanker og vet ikke hva jeg skal gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger virkelig deres hjelp! Jeg har selvmords tanker og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre Jeg har ikke sagt det til noen unntatt eksem min som prøver å hjelpe meg. Han sa jeg burde kontakte dere Når jeg er på skolen er alt helt greit. Men når jeg er helt alene vil jeg bare død, men det blir sterkere når jeg er lei meg. Jeg er lei meg nå og holder på å gjøre noe dumt!! Jeg klarer ikke dette lenger! Jeg har det så ille! Please hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har lyttet til eksen din sitt råd og tatt kontakt med oss. 

Det er veldig viktig at du søker hjelp hos en voksen. Du skal ikke ha det slik, ei heller være alene med slike tanker! Du bør snakke med eksempelvis et familiemedlem, en god voksen venn eller helsepersonell. Jeg håper du har noen fine mennesker rundt deg. Bruk de! De er viktige for deg nå.

Det finnes flere muligheter for deg:

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller gå innom Helsestasjon for ungdom i kommunen din. Be om samtaler, fortell hva du strever med. Helsesøstrene der er veldig flinke og vil hjelpe deg!

Du kan også undersøke hvilket tilbud kommunen din har av lavterskel tilbud innen psykisk helse. I mange kommuner i Norge finnes det psykologteam, som kan tilby hjelp uten lang ventetid. Sjekk nettsiden til kommunen din og se om det finnes et slikt tilbud der du bor.

Et annet alternativ er snakke med foreldrene dine og si at du har det veldig vanskelig og trenger hjelp. Dere kan sammen gå til fastlegen din og fortelle om vanskene dine og tankene du har. Fastlegen kan sende henvisning til BUP og der kan du få videre hjelp og støtte for å få det bedre med deg selv. 

Chattetjenestene www.soschat.no og www.korspaahalsen.no er også fine steder å henvende seg for en chat om vanskene dine. Der jobber det flinke frivillige, som gjerne vil hjelpe deg! 

Husk at du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111.

Det er viktig at du søker hjelp nå! 

Se også artiklene jeg har lagt ved til deg. Les disse og følg rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser