Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater sprøyter.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 12 år og skal ta hpv vaksina. (Tror det er hpv den heter) Den vaksina som er mot livmorhalskreft. Vi fikk besøk av den nye helsesøstra i forige uke. Hun sa at vi skulle ta vaksina i slutten av september. Vi skal også ta en til vaksine om et halvt år. Jeg hater hater hater sprøyter! Da jeg var 6 år ca. ble jeg innlagt på sykehus i 2 uker. Jeg hadde en veldig infeksjon i halsen. Jeg vet ikke om det har noe med saken å gjøre at det er derfor jeg har tatt så veldig mange blodprøver. I hverfall var jeg i Tyrkia på ferie i 2 uker. Da jeg var der fikk jeg vannkopper. Jeg hadde ikke matlyst og da vi skulle ta meg til legen i Tyrkia tok legen å beveget på nålen for å finne blodåren. Han fant den ikke og prøvde på andre hånda. Jeg hylgren hele tiden. Er det noe jeg kan gjøre for å ikke bekymre meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg skjønner at dette er noe du ikke liker så godt når du har hatt noen uheldige opplevelser. Det jeg vil anbefale deg å gjøre, er å oppsøke helsesøster på skolen din, og fortelle om problemet ditt. Der kan du få hjelp til å takle sprøyteskrekken din. Helsesøster vil hjelpe deg, og dere kan snakke om hvordan det kommer til å foregå, slik at du er godt forberedt. Da går det som regel mye bedre. 

For noen kan litt bedøvende krem (Embla) være til stor hjelp. Da tar du på kremen 30 minutter før du skal ta sprøyten, og huden blir bedøvet slik at du ikke merker stikket. Dette kan du avtale med helsesøster, men samtidig må du jobbe med det som ligger bak redselen din for sprøyter og få hjelp av helsesøster til å takle dette.

Du kan også gå inn her å lese om en teknikk som kalles for hostetrikset. Det er en måte å avlede sin egen oppmerksomhet på. For noen fungerer det godt.
Tenk på godene ved å ta den vaksinen, og beskyttelsen det gir deg. Snakk med helsesøster, og ta det også opp med foreldrene dine, slik at du får god hjelp til å takle dette.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser