Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg si og gjøre når min beste venn sier hun har selvmordstanker?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, en av mine beste venner har selvmordstanker. Hun har vært deprimert lenge, og har nå nylig begynt å snakke mye om selvmord. Hun sier hele tiden at hun vil dø, og hun driver alltid å «vitser» om det. Jeg begynner å bli veldig bekymret og synes dette er veldig vanskelig. Jeg lurer på hvordan jeg skal reagere, og hva jeg skal si når hun sier hun vil dø. Jeg lurer også på hva jeg kan gjøre for å hjelpe henne? (PS: hun går til psykolog) Hilsen en bekymret venn.

Besvart 21.09.2018 11:10
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du blir både bekymret og redd når din beste venn hele tiden sier at hun vil dø, og driver og "vitser" om det.

Det er vondt når ens beste venn har det så vanskelig og det er forståelig at du leter etter gode måter å være til hjelp. Samtidig er det veldig bra at din venninne får hjelp av psykolog. For du skal ikke ha flere oppgaver eller ansvar, enn å være en god venn.

For din venninne er heldig som har deg som sin beste venn og det er bra at hun faktisk tør å åpne seg og fortelle at hun har det vondt. Gode vennskap er viktige, og spesielt når en har det vanskelig.

Men det kan være belastende å høre noen en er glad i si at en ikke ønsker å leve mer. Derfor er det lurt å snakke med noen om hvordan du kan ta vare på deg selv i dette vennskapet. Jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få gode råd om hva du kan si og hvordan du kan ta vare på deg selv.

Du lurer på hvordan du skal reagere når hun sier at hun vil dø. Kanskje du kan si til henne at du forstår at hun har det så vanskelig for tiden at slike tanker dukker opp og at du ikke helt vet hva du skal si for å trøste? Si også at du håper at hun tar dette opp med psykologen og spør hva psykologen gir henne for råd når tankene dukker opp. Oppmuntre henne til å følge de råden hun får av psykologen.

Be også om at dere sammen kan gå å ta en prat med helsesøster på skolen, slik at dere kan få hjelp til å finne ut hva som er det lureste å gjøre når dere kommer opp i slike situasjoner. Å snakke om det som er vanskelig, er viktig.

Vi har laget flere artikler om dette temaet, som jeg legger ved og anbefaler deg å lese.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Slik er du en god venn!

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser