Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å få snakket med en psykolog utenfor BUP gratis?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har tidligere slitt med depresjon. Jeg har snakket med noen på BUP, men følte meg ikke trygg nok på meg selv eller personen jeg snakket med, så jeg fortalte ikke egentlig hva som var problemet. Etter 5 ganger eller noe ble jeg skrevet ut og lovet at jeg skulle ta kontakt igjen hvis jeg følte meg deprimert igjen. En uke senere fikk foreldrene mine et brev i posten hvor det sto skrevet de tingene jeg hadde snakket om, noe jeg ikke synes er helt greit. Jeg har derfor ikke tatt kontakt igjen, selv om jeg har fortsatt å være deprimert nå i et år etter at jeg slutta på BUP. Jeg har prøvd å bli kvitt depresjonen selv, men tankene sitter liksom igjen og dukker opp hele tiden. En stund slutta jeg også å ha selvmordstanker, men de er tilbake nå. Tror ikke jeg helt klarer dette selv og lurer på om jeg skal ta kontakt med noen for å ha jevnlige samtaler. Er det mulig å få snakket med en psykolog utenfor BUP gratis, eller må jeg snakke med lege først for så å bli sendt til BUP?

Besvart 18.09.2018 20:13
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

BUP er en hjelpeinstans som tilbyr god hjelp til barn og unge, og jeg synes det er leit å lese at du ikke opplevde det slik. Jeg tenker også at det er uheldig at du ikke ble opplyst om at epikrisen - som er en sammenfatting av hva som ble gjort ved BUP i den tiden du var pasient der - vil bli sendt ut til foreldrene dine. Du burde helt klart ha fått en gjennomgang av den før den ble sendt ut.

Jeg tenker det er viktig at du tar deg selv på alvor. Du skriver at du har forsøkt å jobbe med depresjonen på egenhånd, men opplever ikke å få det helt til. Samtidig har du nå i tillegg selvmordstanker. Det er tegn på at du har det ordentlig tøft og trenger hjelp.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med enten med helsesøster på skolen din eller Helsestasjon for ungdom. Be om støttesamtaler over tid. De kjenner godt til depressive symptomer og har mange gode hjelpeteknikker som kan bidra til symptomlettelse for deg. 

I flere kommuner i Norge finnes det nå også et lavterskel tilbud for barn og unge. Der er det blant annet ansatt psykologer, som tilbyr samtaler over tid. Sjekk nettsiden til kommunen din om det finnes et slikt tilbud der du bor. Ventetiden er ofte kort og du kan ta kontakt selv uten henvisning fra lege. 

For å få en ny behandlingsperiode i BUP må det sendes en henvisning fra BUP, psykolog eller Barneverntjenesten. 

Jeg har lagt ved noen artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser