Hopp til hovedinnholdet

Det er som om jeg ikke lar meg selv være glad. Som om jeg liker å være tris

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem. Og det er vrient og forklare. Det er som om jeg ikke lar meg selv være glad. Som om jeg liker å være trist. Å være trist er jo ikke en god ting, men jeg føler i underbevisstheten vil jeg det. Og jeg aner inne hvorfor. Jeg vil jo ikke være trist liksom. Også når det kommer til sosiale situasjoner har jeg et problem. Vrient og forklare, igjen. Er jeg i en situasjon med f.eks mange personer, eller jeg har det minste ubehag i de jeg er med/snakker med, vil jeg bare trekke meg ut med en gang. Kommer på med en unnskyldning for å dra så drar jeg hjem, trist. Aner ikke hva som er problemet, og jeg blir bare mer frustrert, på meg selv. Hvorfor gjør jeg dette? Jeg håper dere kan hjelpe meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss!

Har du tenkt over om det er noe i livet ditt som har skjedd som gjør at du har et behov for å være trist? 

Det finnes tusen grunner til at man kan føle seg trist, ofte også ting som man kanskje ikke tenker over. Som for eksempel stress, sjalusi, en følelse av ikke å være god nok, osv..

Dersom du finner ut at det finnes ting som gjør at du er trist så er det lurt å se litt nærmere på dette. Er du stresset, så finn ut hva du kan kutte ut eller rydde i for å roe ned. Er du sjalu eller ikke føler deg god nok så snakk med noen om dette. Problemer blir mindre når de deles. Har du mistet noen, en kjæreste, venn? Har noen dødd? Det finnes så mange grunner til at man kan være trist. Og det er helt vanlig å være trist dersom det har hendt noe trist. 

Det du bør være oppmerksom på er om du er trist hele tiden, at du finner ut hvorfor. Da er det lurt å finne noen å snakke med. Som kan hjelpe deg å rydde og finne ut av tanker og følelser. De hjemme kan ofte hjelpe deg. Det kan også helsesøster på din skole. 

Dersom det ikke går over etter en tid, kan det også være lurt å kontakte fastlege for å få en vurdering av om dette handler om depresjon eller lignende. 

Det du kan gjøre for deg selv akkurat nå er å finne en ting hver dag som du gleder deg til. Fin en liten ting som du kjenner at du setter pris på. Høre en fin sang, se en serie du liker, snakke med en venn som gjøre deg glad. 

Men viktigst av alt be om hjelp, dersom dette ikke går over <3

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser