Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vonde tanker - hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med det psykiske av og til. Det kommer periodevis. Jeg bli liksom lei meg sv forskjellig. For eksempel så har jo jeg mistet farmor og farfar og noen ganger kommer jeg i en periode der jeg bare tenker på dem. Ellers så er det en gutt som liker meg som jeg ikke vil bli i lag med. Kompisen hans, derimot, liker jeg veldig. Problemet er at kompisen hans vil at jeg skal vere i lag med han gutten. Jeg får liksom dårlig samvittighet og det er vanskelig å takle det. Ellers så har jeg slitt med hjemmelengt, noe som er blitt bedre nå. Så er jeg også veldig redd for at de jeg er glad i skal dø. Jeg stresser også en del med skole og sånt. Det er en del og alt kommer periodevis. Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt disse tankene? Det er veldig tungt til tider og jeg vet ikke om jeg skal ta riskoen for å snakke med helsesøster. Er redd for st hun sier det til foreldrene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Tusen takk for at du skriver til meg her på ung.no.

Du forteller at du har det vanskelig psykisk i perioder, og at du da blir lei deg av ulike grunner. Det kan være for eksempel at du begynner å tenke på at du har mistet besteforeldrene dine eller at det er en gutt som liker deg, men som du ikke er like interessert i.

Dette får deg til å få dårlig samvittighet, men det synes jeg ikke du skal ha. Det er helt opp til deg om du vil bli sammen med denne gutten eller ikke, og du skal ikke føle på det selv om kameraten hans vil at du skal bli sammen med gutten.

Du har også hatt mye hjemlengsel men det er heldigvis bedre nå, og det er jeg veldig glad for å høre. 

Du sliter med tanker om at du er redd for at de du er glad i skal dø. I tillegg er det stress rundt skole. Det å være redd for å miste noen man er glad i er helt normalt, og sånne tanker tror jeg alle har innimellom. Men noen ganger kan de ta litt overhånd, og da kan det være fint å ha noen å prate med for å rydde opp og sortere litt i hodet sitt, og satt ord på ting. 

Du er bekymret for for at helsesøster skal fortelle det du sier til henne til foreldrene dine hvis du snakker med henne. Jeg synes det er kjempebra at du har vurdert å gå til helsesøster, og det tenker jeg at du absolutt skal gjøre, det er en veldig god ide. Helsesøster forteller ingenting til foreldrene dine hvis du ikke ønsker det selv, med mindre det er fare for livet og helsen din. Og så alvorlig kan jeg ikke tenke meg at dette er. Dessuten er du over 16 år, og du har da rett til gå til lege/helsesøster/sykehus uten at foreldrene dine informeres.

Så jeg synes du skal ta kontakt med helsesøster eller helsestasjon for ungdom så snart som mulig for en prat der. Fortell alt som det er og legg ikke skjul på noe. Det kommer til å føles veldig bra etterpå, og du vil føle deg lettet. Det hjelper å dele det som er vanskelig og vondt med noen, du er ikke alene og det kommer til å bli bedre. Det finnes hjelp å få. Og hvis helsesøster mener at du for eksempel kunne hatt godt av å snakke med en psykolog, kan hun henvise deg dit. 

Håper dette var til hjelp for deg. Lykke til videre, det kommer til å ordne seg for deg. 

 

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser