Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha sosial angst?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg tror jeg har sosial angst, men er ikke helt sikker. jeg vet ikke helt hva angst er så derfor spør jeg dere. og hvordan kan jeg vite om jeg har sosial angst. jeg har alltid vært sjenert blant folk. men det er først for ca et år siden jeg merket at jeg kanskje har angst. når jeg er i store folke mengder så føler jeg nesten at jeg besvimer, hjertet mitt begynner å banke veldig fort, jeg svetter som en gal og jeg blir helt rød i fjeset. også visst jeg feks skal si noe høyt i klassen så skjer akuratt det samme. jeg hater å snakke høyt foran flere folk også hater jeg å være i store folkemengder. Høres dette ut som om jeg har sosial angst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no

På ung.no gir vi ingen diagnoser, men jeg kan si litt hva sosial angst er. 

Sosial angst er en lidelse der personen er plaget av sterk angst for å gjøre ting sammen med andre. De vegrer seg for å snakke med andre og ønsker ikke å komme i sentrum for oppmerksomhet. De er svært opptatt av å ikke virke dumme eller for ikke å bli flaue. Angsten fører gjerne til kroppslige plager som rødme, svetting, skjelving, tørrhet i munnen, hjertebank, følelse av å ville besvime - og du er redd for at andre merker det. Dette kan føre til at du ikke makter å være sammen med andre mennesker. Du tenker gjerne at "alt kommer til å gå galt", og opplever en angst for å dumme deg ut eller at andre skal vurdere deg negativt. Når du har sosial angst er det vanlig å være veldig bekymret for at du ikke skal klare å si noe interessant i en samtale eller at du ikke skal klare å snakke i det hele tatt. 

Hvis du tenker at du har sosialangst vil jeg anbefale deg å snakke med dine foreldre først. Dere kan sammen ta kontakt med din fastlege som eventuelt kan henvise deg videre til BUP. 

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser