Hopp til hovedinnholdet

Jeg selvskader, har selvmordstanker og føler ikke verden er ekte. Hva skjer

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. føler mesteparten av tiden at hodet mitt er et kaos, klarer ikke tenke skikkelig og får ofte følelsen av at ingen ting er ekte. Har hatt litt selvmordstanker(f. eks hvordan jeg hadde gjort det) og noen ganger selvskader jeg hvis jeg trenger å gjøre det mot meg selv. jeg kan flippe fra helt normal til deprimert og suicidal på bokstavelig talt et øyeblikk, og jeg sliter med å bli utrolig sint eller irritert noen ganger uten å kunne roe meg ned, uansett hvor lite mening jeg vet det gir. hva er poenget med å leve når ingen ting føles ekte og du vet at verden bare fortsetter rundt deg? har ikke problem med det siden det har vært ferie, men når skolen begynner er det stress og håpløshet igjen. bare venter på at hjernen min skal bestemme seg for at jeg ikke er bra lenger. klarer ikke å love kjæresten min at jeg ikke kommer til å drepe meg selv fordi jeg vet det ikke alltid helt sikkert. hva skjer i hodet mitt?

Besvart 16.10.2018 14:44
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Takk for spørsmålet ditt.

Du lurer på hva som skjer i hodet ditt. Det høres ut som det er litt kaotisk og vanskelig nå. Det høres ut som du føler deg overveldet både av tanker, følelser og av stress. Jeg tror nok at alt av det du beskriver henger sammen. Det å ha mye stress og vanskelige tanker gir gjerne vonde følelser. Vonde følelser skaper mange nye og kanskje enda mer utfordrende tanker. 

I perioder der vi føler oss overveldet på denne måten kan det kjennes litt som at vi mister oversikt over både oss selv og det som skjer rundt. Kanskje er det dette som skjer med deg når du sier at ting ikke føles ekte. Noen opplever å være "nummen" i følelsene og føle at de ikke får tilgang til å kjenne skikkelig etter på hvordan de har det. Et tips kan være å gjøre litt detektivarbeid med seg selv ved å spørre deg selv spørsmål som: Hva er det som er vanskelig nå? Hvorfor er det vanskelig? Hvor kjenner jeg det i kroppen? Hva trenger jeg nå? Hvem kan jeg snakke med? Og lignende.

Det høres ut som at følelsene dine svinger veldig brått siden du forteller at du kan gå fra å være helt normalt til suicidal på kort tid. Det er veldig viktig at du ikke handler på selvmordstankene. Det å ha selvmordstanker er ikke farlig i seg selv men det kan være farlig om tankene går over i planer. Dersom du får planer om å ta ditt eget liv må du be om øyeblikkelig hjelp hos for eksempel legevakten (telefon 116 117).

Det at ingenting føles ekte er slik du har det nå. Det er ikke slik at denne følelsen kommer til å vare evig. Du kommer til å få det bedre. 

For å få hjelp til å regulere følelsene dine og å sortere i det som er vanskelig er det lurt at du oppsøker hjelp. Det er masse god hjelp å få. For deg som er 15 år er dette de beste alternativene:

Gå til helsesøster

Gå til Helsestasjon for ungdom

Gå til fastlegen din 

Alle steder kan du få hjelp videre. Fastlegen eller en lege/psykolog på helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg med henvisning til psykolog ved behov. 

Ønsker deg masse lykke til og heier på deg! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser