Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ME og har fått kraftig angst. Hvem bør jeg kontakte for hjelp?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har dette året har jeg hatt mye sykdom. Har blant annet fått ME-diagnose. Jeg har vurdert å gå til psykolog lenge pga. dette, men syns det er vanskelig å ta kontakt. Fastlegen har anbefalt meg en, men har ennå ikke turt å ta kontakt. Syns det er vanskelig å fortelle til foreldre/pårørende at jeg sliter. Derfor har jeg utsatt det. Føler også problemet har kommet og gått litt. Jeg har også sliti litt med svak angst siste ukene. Men nå de siste dagene har jeg fått en «psykisk knekk» som kom veldig brått. Begynte plutselig å gråte på kvelden uten noen grunn (kjæresten var hos meg) fikk ekstremt angst og sovnet ikke før 6-7 tiden på morningen. Etter dette har det ikke gått over. På gråten hele tiden, gråter om nettene og har voldsom angst. Ingen som aner at noe er galt, verken kjæreste eller foreldre. Jeg vil snakke med noen men vet ikke hvor jeg skal starte. Hvordan fortelle dette? Og hvem skal jeg kontakte først? Burde jeg ta kontakt med fastlege eller psykolog?

Besvart 22.10.2018 21:11
 

Svar
Hei, jente på 17 år

Takk for at du tar kontakt med ung.no for å få råd!

Det høres ut som du tenker at det er viktig for deg å få snakket med noen og din lege har også anbefalt deg dette. For å svare konkret på ditt siste spørsmål først så er det lurt at du tar kontakt med fastlegen din for å få henvisning til psykolog. Dette fordi du da kan få henvisning til BUP (som er for barn og unge opp til 18 år) eller eventuelt DPS/VOP (som er for voksne dersom det ikke er så lenge til du blir 18 år) for å få henvisning til psykolog. På denne måten blir det mest rimelig for deg å gå til psykolog. Når du får henvisning via legen så koster det mye mindre enn dersom man går direkte til privat psykolog. Privat psykolog er ofte veldig dyrt. Så det første du gjør er å gå til fastlegen din for å få henvisning.

Jeg skjønner godt at du synes det er vanskelig å sette ord på hvordan du har det nå i starten. Veldig mange synes det er skremmende å begynne å åpne seg. Min erfaring som psykolog er at for de fleste så går denne uroen over etter hvert som man kommer i gang. 

Det høres ut som angsten du opplevde skremte deg. Mange har det slik at etter et kraftig angstanfall så blir man veldig redd for å få det på nytt. Mange kan da begynne å uroe seg og får gjerne det vi kaller "angst for angsten". Altså redd for å få angstanfall på nytt. Jeg vet ikke om det er dette som skjer med deg, men i tilfellet så er det viktig at du vet at det ikke er farlig om du får angstanfall. Det går helt fint og det går over. Men det er vondt og ubehagelig når det står på. 

Jeg tror du har gjort et lurt valg når du tenker på å snakke med noen. Det å få tips til hvordan å takle både angst og andre utfordringer er for mange en viktig brikke i det å få det bedre.

Jeg ønsker deg alt godt og håper du snart får det bedre! Lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser