Hopp til hovedinnholdet

Jeg river slitte hårtupper fra hverandre så håret blir helt ødelagt...

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem jeg synes er sikkelig flaut. Jeg river slitte tupper i fra hverandre. Drar dem fra hverandre så langt opp keg klarer, til den ene delen av hårstrået ramler av. Håret mitt har blitt helt ødelagt, klippte det til skuldrene i hår om det skulle hjelpe, men det hjalp ikke. Deler av håret er mye kortere enn resten, mye av det går så vidt ned til ørene. Kan dette være Trichotemnomania? Eller trikotillomani? Føler ikke det passer til noen av delene. Har søkt så mye på det, og jeg finner absolutt INGEN informasjon om det på norsk, og nesten ikke noe på engelsk. Skjønner ikke hvordan jeg kan få hjelp for noe, når det ikke finnes informasjon om det. Er så frustrert og vet ikke hva jeg skal gjøre. I perioder sitter jeg i mange timer hver dag og river i håret. Gjør det når jeg er stressa, sliten, slapper av, når jeg skal tenke osv.. egentlig når som helst. Er ofte klar over at jeg gjør det, men klarer ikke slutte

Besvart 26.10.2018 08:56
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at dette er fortvilende for deg, men det er nok ikke så uvanlig som du tror. Dette har blitt en uvane for deg, som du har mistet kontrollen over. Jeg synes det er viktig å ikke tenke på dette som en sykdomstilstand i første omgang, men som en uvane du kan bli kvitt.

Uvaner kan være vanskelig å avvenne, spesielt når det har gått så langt som hos deg. Det krever både motivasjon, tålmodighet og vilje til å gå inn for å slutte. Ofte er det blitt en automatisk handling, som man rett og slett ikke legger merke til at skjer.

Det som derfor er viktig, er å finne ut hva som trigger hårsplittingen. Er det fordi du kjeder deg, stresser, føler det usikker eller nervøs? Du skriver at det egentlig er når som helst, men prøv å tenk etter om det er oftere i enkelte situasjoner. Med andre ord skal du bli bevisst hva som skjer når du hele tiden splitter hårendene dine.

Når du har identifisert situasjonene, må du forsøke å finne en annen måte å avreagere på. Hvordan kan du avlede oppmerksomheten din fra håret og over på noe annet? For eksempel kan du ha noe på lur som opptar fingrene dine, som du kan fikle med når du tar deg selv i å ville bite på neglene. Kanskje et strikketøy, perler du kan tre på en snor, tegnesaker eller liknende. Du kan også bestemme deg for å gjøre andre ting som å sette deg på hendene, ha på små fingervanter, folde hendene, eller bare ta et par dype pust når du kjenner at du "må" splitte tuppene. Du kan puttet hendene i lomma med det samme du tar deg selv i splitte hår, det bidrar til å gjøre deg med bevisst på uvanen.

Sett deg delmål for å gjøre det litt lettere å la det være. Du kan for eksempel bestemme deg for at du ikke skal splitte på skolen. Vær bevisst, og ha fokus på å holde fingrene borte fra håret. Når du har klart å venne deg av med å gjøre det på skolen, kan neste må være en annen situasjon.

Tenk ut et mantra som hyller fraværet av hårsplittingen. Skriv det ned, og gjenta det for deg selv flere ganger daglig. På denne måten blir du bevisst hårsplittingen din også når du ikke gjør det, som på sikt vil gjøre det lettere å la være :-)

Eks: "Jeg skal ikke splitte håret mitt fordi jeg vil ha langt flott hår igjen"

Å venne seg av med en uvane krever tid og innsats. Det er ikke gjort over natten. I tillegg til å følge rådene mine kan du kanskje snakke med helsesøster på skolen din. Hun kan hjelpe deg å nå målene dine. Ofte er det lettere å nå et mål om man har en å jobbe sammen med :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser