Hopp til hovedinnholdet

Hva bør jeg gjøre? Orker ikke ha det slik, er redd for hva jeg vil gjøre.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har i noen måneder følt meg skikkelig nedstemt og jo lengre det går jo værre blir det. Jeg føler alt er håpløst og har mange negative tanker om framtiden og føler jeg aldri vil eller fortjener og få det bra igjen. Det har skjedd noen traumatiske hendelser som nok har spilt inn på dette, men jeg vet til tider ikke hvorfor jeg er så konstant trist. Jeg har fått flere og sterkere selvmordstanker. Jeg er konstant trøtt og nedstemt. Det har utviklet seg til en spiseforstyrrelse siden jeg ikke ønsker spise mye eller ser vitsen til det eller at jeg fortjener mat.Vil starte på medisiner litt, mens jeg venter på psykolog, siden jeg ikke kan få det værre og er desperat. Hva bør jeg gjøre? Orker ikke ha det slik,er redd for hvajeg vil gjøre. Har slitt lenge og prøvd og takle det selv men det har ikke gått men ønsker ikke hjelp vil klare det selv det burde ikke være så vanskelig, så vurderer å avlyse DPS fordi jeg føler meg dum og til bry og at de tenker jeg bør klare det selv og det bør jeg.

Besvart 02.11.2018 16:54
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det høres veldig vondt og vanskelig ut for deg og jeg blir bekymret for deg! Det er viktig at du tar imot hjelpen du nå får, så jeg vil fraråde deg å avlyse timen du har fått på DPS. Den tenker jeg er viktig for deg. Ved DPS kan du få god hjelp til å forstå deg selv og få det bedre med deg selv, og ut fra hva du beskriver her i innlegget ditt, så tenker jeg at du er i behov av hjelp fra DPS nå.

Plagene du beskriver er bekymringsfulle og alvorlige, og jeg tenker det blir for vanskelig å komme seg ut av det helt på egenhånd. Du vil ha god nytte av å få hjelp i form av samtaler, god støtte og hjelp til å bearbeide og jobbe med tankene dine.

I ventetiden til DPS, så kan du oppsøke Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler i tiden frem til du starte på DPS. De vil hjelpe deg og gi deg den støtten du trenger nå for å holde ut. Det finnes også mange gode hjelpeteknikker som du kan lære deg sammen med en kontakt ved Helsestasjon. Kontakten du får der, kan også bidra med å gi informasjon om samtalene der og deres vurdering til DPS.

Du kan alltid kontakte legevakten om du har behov for akutt hjelp. Du kan også ringe mental helses hjelpetelefon på 116 123 eller bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og vil lytte, støtte og hjelpe deg.

Ikke gi opp, det er hjelp å få for deg! Selv om det føles håpløst, vondt og fryktelig tungt nå, så kan du få det bedre og det vil komme en tid der du har det godt igjen.

Jeg ber deg også om å snakke med eksempelvis foreldre eller en annen voksen som du har tillit til. De kan støtte deg og gi deg trygghet, omsorg og hjelpe med å være sammen med deg og holde ut sammen med deg. Du skal ikke være alene når du har det så vondt.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser