Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å stoppe og overtenke!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Klarer ikke å stoppe å overtenke. Føler at hele dagen blir ødelagt så fort det er en liten ting som gjør meg stresset/trist og jeg blir veldig mye gladere så fort noen smiler til meg. Men når jeg for eksempel får en dårlig karakterer som 5- blir jeg veldig skuffet og ligger våken hele natten og klarer ikke å få sove mens jeg tenker på dårlige karakterer eller at for eksempel treneren min kjeftet på meg. Dette gjør at jeg ikke får sove og er lei meg hele tiden. Jeg vil klare å ikke overtenke så mye å få bli generelt lykkeligere. Hva burde jeg gjøre?

Besvart 05.11.2018 19:50
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er fullt mulig for deg å styre hva du bruker tid til og tenke på. Akkurat nå lar du deg styre av en tanke, som igjen gjør hele din hverdag dårlig. Du kan aktivt oppsøke andre tanker som er mer positive for deg hvis negative tanker kommer over deg eller at du overtenker.

La de negative tankene komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen.

Hvis en negativ tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet.

Det kan ta tid å lære seg det, men når du starter med overtenkingen så prøv å registrer at tankene kommer, for så å la de forsvinne igjen.

Det hjelper også å snakke med noen om det en overtenker på. Kan du snakke med dine foreldre om det du tenker på? Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Det er ofte godt å snakke med en voksen person, slik at du slipper å bære på alle dine tanker helt alene. Helsesøster har både erfaring og kunnskap og kan hjelpe deg slik at du ikke fokuserer på negative tanker. 

Jeg har lagt ved flere artikler som jeg anbefaler deg å lese. Der kan du få tips til hvordan du kan "rydde" i tankene dine. 

Håper at du fikk svar på ditt spørsmål og lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser