Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å dø, hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en ting. Før ca. 1 år siden ble jeg veldig redd for å dø, etter å ha sett en film som handler om det. Det gikk 2 måneder før jeg endelig sluttet å tenke om det. Eller vartfall tenke om det hver dag. For jeg tenker på deg ganske ofte, og et minste minste ord som handler om døden kan få meg redd. Og det blir ikke sånn redd at det går over etter 10 minutt. Jeg snakker om gråting og lignende. Nå har det gått ett år, men jeg klarer fortsett ikke å tenke på det. Dei siste dagene har jeg ikke sovet skikkelig, men nå vet jeg bare ikke hva jeg er redd for. For selv om at jeg ikke tenker på døden så er jeg fortsett redd for noe hele tiden. Den eneste tiden jeg ikke er redd er når noe for meg til å tenke på noe annet. F.eks når jeg er på skolen, men skolen blir det ikke mye av lenger, når jeg ikke klarer å sove om nettene. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, eg blir flau hver gang jeg snakker med noen om det. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 09.11.2018 18:35
 

Svar
Hei
 

Takk for at du skriver til oss.

Dette hørtes veldig slitsomt ut for deg og jeg forstår godt at du lurer på hva du skal gjøre for å få det bedre.

Det er mange som i løpet av livet opplever å frykte døden. De færreste av oss ønsker å dø. Det å forsone seg med at vi en gang skal dø, kan derfor være vanskelig. Hos deg høres det imidlertid ut som at denne engstelsen tar mye plass og blitt mer overveldende enn den blir for de fleste. Du opplever også at den har utviklet seg til å bli noe mer - en mer generell, uspesifisert, engstelse.

Du skriver at du blir flau nå du snakker med andre om dette. Det trenger du ikke å bli. Det er veldig mange, flere enn du tror, som engster seg for forskjellige ting. Det er viktig å dele dette med noen. Vanskelige tanker blir som regel ikke noe lettere hvis man holder de for seg selv. Har du snakket med foreldrene dine om hvordan du har det? De kan ofte være gode støttespillere når man har det vanskelig. Det kan også være godt å snakke med en god venn, en lærer man har et godt forhold til eller foreldrene til en god venn.

Basert på det du skriver anbefaler jeg deg også å ta kontakt med helsesøster på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Fortell de hvordan du har det. De vil kunne gi deg god hjelp og vurdere hva som vil være godt for deg fremover.  

Jeg har lagt ved noen artikler til deg som jeg anbefaler deg å lese.

Jeg håper du tar kontakt med noen av de jeg har nevnt over og at du føler deg bedre snart.

Jeg sender deg mange gode tanker.

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser