Hopp til hovedinnholdet

Jeg har falske venner som lyver og stenger meg ute.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år. I det siste har jeg bare tenkt mer og mer på ting som foregår i live mitt. Det gjør meg ganske trist. Jeg har falske venner som lyger til meg hele tiden, baksnakker meg og ute stenger meg. Jeg har dysleksi som gjør det ganske vanskelig for meg på skolen. Jeg er ikke akkurat den mest sosiale og eller tørr å snakke høyt i klassen. Snart skal jeg jo videre på vider-gående skole. Jeg tenker hele tiden om hva skjer om jeg ikke kommer inn på den skolen jeg vil inn på. Mamma og pappa maser og kjefter på meg hele tiden om ett eller annet. De forstår jo ikke hva som skjer i live mitt fordi jeg skjuler det så godt. Jeg griner ofte når jeg er for meg selv. Mamma tvinger meg til å være med noen hele tiden og forstår ikke at jeg ikke vil det. Men jeg vet jo ikke om dette er noe og være "Deprimert over" . Har du noen gode råd.

Besvart 02.12.2018 14:36
 

Svar
Hei

Det høres ut som du har mange ting som gjør at du nå føler deg trist. Du skriver at du opplever vennene dine som falske og at de lyver til deg. Har du noen venner som du stoler på og som du ønsker å være mer sammen med? 

De fleste har noen venner de stoler helt på, mens andre er mer bekjente. Det kan også hende at de ikke mener å stenge deg ute. Hvis de i så fall gjør det bør du vurdere å finne deg nye venner. 

Har du noen bekjente eller noen på skolen du kunne tenke deg å bli bedre kjent med? Hvem er det i klassen du liker? Når man skal få seg venner så starter det gjerne med bekjentskap før en blir venner. Det er derfor det kan ta litt tid før en finner seg nye gode venner når man begynner på ny skole.

For å bli kjent med andre må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med, eller foreksempel sier noe i klassen. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

 

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker, eller snakke høyt i klassen. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Ikke gi opp selv om det nå er tungt og vanskelig. Tenk igjennom hvilke aktivitet du kan starte på, og hvem du kunne tenke deg å bli bedre kjent med på skolen hvis du ikke ønsker å være med de du nå pleier å være sammen med. På den måten blir du kjent med flere og forhåpentligvis få den nye venner.

Når det gjelder bekymringer omkring skole vil jeg anbefale deg å snakke med lærer. Kanskje lærer kan gi deg gode tips slik at du kommer deg inn på den skolen du ønsker?

Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med helesøster på skolen. Helsesøster er vant til å snakke med elever om det de sliter med. Ting blir gjerne større når man holder det for seg selv, så ikke sitt med dine bekymringer alene.

Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Jente hvisker (colourbox.com)

Baksnakking er et vanlig problem, det kan oppfattes som uskyldig når det skjer, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen.

Av Julie, ungdomsredaksjonen ung.no

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser