Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med falske venner, kroppspress, depresjon og mer

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente som sliter veldig med falske venner, kroppspress, depresjon, osv. Det er liksom sånn at jeg ikke orker mer av livet mitt. Vennene mine later som om at de liker meg, og flere ganger har jeg lest en melding over skulderen til venninna mi, hvor det står at hun skulle gjerne vært med oss, men at hun ikke gidder fordi jeg er så jævlig irriterende... I tillegg, krangler jeg veldig mye med foreldrene mine hjemme, mest på grunn av at de mener at jeg bruker for mye tid på nettet og sosiale medier, og plutselig skal de begynne med at jeg må legge mobilen min i stuen når jeg skal gå å legge meg og sånn. Vennene mine dømmer meg og lager falske rykter om meg, og derfor har det ødelagt selvtilliten og selvbildet mitt. Derfor sliter jeg med depresjoner og sosialangst ganske ofte. Jeg har egentlig ingen å snakke med og vet ikke hva jeg skal gjøre, stoler liksom ikke på noen som helst... skulle gjerne gitt flere detaljer men regner med dere tar poenget...

Besvart 30.11.2018 12:45
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Jeg forstår at du har det vanskelig nå. Det er mange ting som påvirker hverdagen din. Du strever med venner og med krangling hjemme. Samtidig har du ingen å snakke med om dette.

Det er ikke lett å være ungdom alltid. Det er mange som opplever at vennskap endres og at det lett blir konflikter. Du opplever at noen sier stygge ting om deg og det er vondt. Kanskje skal du tenke litt over hvem som er gode venner som bryr seg om deg, og hvem du ikke trenger å bruke så mye energi på. De som ikke behandler deg bra trenger du ikke å bruke tid på.

Du og foreldrene dine krangler også mye om mobilbruk hjemme. Dette er et ganske vanlig tema for ungdom og foreldre å krangle om. Foreldrene vil ofte at ungdommen bruker mindre tid på mobilen, mens ungdommen som regel synes slike grenser er unødvendig og slitsomt. Det er viktig at man prøver å snakke sammen om regler. Ikke bare bestemme regler når man allerede er inne i en konflikt. Foreslå et møte med foreldrene dine hvor dere kan komme til enighet om hvilke regler som skal gjelde for mobilen.

Jeg vil absolutt oppfordre deg til å snakke med en voksen om hvordan du har det. Det du strever med påvirker deg mye og du har det ikke bra. Alt det negative blir til kaos i hodet ditt og det blir vanskelig å håndtere det.

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdom som strever med ulike ting. Det kan være godt å sette ord på alle tankene dine til en voksen. Sammen med helsesøster kan du finne måter å håndtere alt det som er vanskelig på. Helsesøster kan også hjelpe deg med å ta opp dette med foreldrene dine hvis du synes det er vanskelig.

Jeg håper at dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser