Hopp til hovedinnholdet

Har jeg en smule sosial angst?

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei!
en smule Sosial angst?
Jeg unngår helst å være sammen med mer enn 6personer(helst d).
Og der det er mye folk. I det siste har det vært enda mer at jeg ikke vil dra ut når det er mye folk.Kan kjenne at tårene vil komme frem. og det som skjer er,er at jeg kjenner at armene mine spenner seg, vil bare bort, og av og til kan det kjennes ut som om jeg skjelver. Jeg kjenner ikke sånn klump i halsen men det er ubehagelig å være med folk. Ser helst ned,og sier ikke så mye. Spiser heller ikke med folk, liker ikke at de ser på meg...
En annen ting jeg lurer på hva er fornoe er at når jeg vasker meg i ansiktet før, om morgenen,brukte jeg 5 min gjerne mer, men nå har det blitt til 3 min, jeg vasker meg om og om igjen. Tørker meg, men så vasker jeg meg igjen. Sminker meg,men det blir ikke bra på en måte, så jeg vasker meg enda en gang og sånn hender det to ganger.
Hva/hvis og isåfall hva er dette ?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Det du beskriver kan høres ut som sosial angst. Når man har sosial angst så kommer kroppen i beredskap for å "flykte" når man kommer i sentrum for andres oppmerksomhet. Det passer til det du skriver - du skjelver, armene dine spenner seg, du kjenner kanskje på uro og at hjertet banker. Det er en naturlig alarmreaksjon når hjernen din tolker noe som en farlig situasjon. Men nå gjør den det i en situasjon som egentlig ikke er farlig, bare veldig ubehagelig for deg. Jeg lurer også på om det å vaske ansiktet sitt så mye kan henge sammen med dette. Når man plages av sosial angst, så kommer det ofte av at man har fått en sterk ide om at andre tenker negativ om en. Du kan ha ideer om at andre kan se at du er nervøs eller rødmer, eller at de tenker at det er noe galt med deg. Disse tankene gjør deg så stressa at du har lyst til å løpe. Kanskje er det å være nøye med å vaske å sminke seg et forsøk på å "fikse" problemet. Men problemet er jo ikke ansiktet ditt, men ideen du har om hva andre tenker.

Det som ofte gjør angsten verre er to ting: Det en er at man kan bli redd for den. Da er det viktig å huske på at angst er en normal reaksjon, og at denne følelsen ikke er farlig for deg. Det er er bare ubehagelig, men det kan ikke skje deg noe fælt selv om du føler angst. Det andre som kan forsterke sosial angst er at man forsøker å skjule at man er nervøs. Det er veldig vanskelig for andre å oppdage hvor nervøs du er - først når du forsøker å skjule det ved å se ned, snakke lavt osv, blir dette synlig, og det gjør antakelig at uroen blir sterkere. Prøv å si til deg selv: Dette er bare angst. Jeg er en fin person, selv om jeg er nervøs.

Hvis dette plager deg mye, så anbefaler jeg deg å søke hjelp med dette. Sosial angst er ganske vanlig, og det er en del man kan gjøre for å mestre dette bedre. Ta kontakt med helsesøster, så kan dere snakke om hva som kan gjøres videre.

Hilsen
Psykologen / ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om psykisk helse? #2

Hva er ADHD?