Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt det tøft hele livet. Nå kjennes alt håpløst.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 år som har hatt det veldig tøft hele livet, men når vi kontaktet lege og spurte eller time hos pykolog fikk vi bare til svar at det ikke var så viktig. Og at problemene mine ikke er alvorlige nokk. Men nå er det så ille at jeg ikkje får sove om natten og ikke klarer og tenke på annet jeg har prøvd å ta livet av meg flere ganger uten og lykkes for å få slutt ja jævelskapen. Kordan skal æ få nån tel å førstå mæ. Etter 15 år der ingen har førstått mæ kjennes det ganske håpløst. Og tente no på og hoppe ned et fjell for at jeg skal forsvinne. Tror at verden hadde hatt det bedre uten meg!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har lidd i mange år og at det frustrerende at ingen tar deg på alvor!

Jeg kan forstå at du får tanker om å gi opp - det er lov å bli lei! Samtidig så vil jeg si til deg at livet går opp og ned for de fleste og selv om du er i en tøff fase nå så vil det ikke alltid være slik. Det vil bli bedre!

Selvmordstanker er heldigvis bare tanker. De er ofte et uttrykk for at man har det veldig vondt inni seg og at det som gjør vondt er vanskelig å gjøre noe med. Da kan for mange selvmordstanker bli en slags trøst eller en utvei på det som er vondt.

Vi vet at det som gjør vondt kan gjøres noe med! Heldigvis. Ikke gi opp!

Det er trist at du opplevde at du ikke ble tatt på alvor. Selvmordstanker skal tas på alvor og man skal spørre hvorfor man slike tanker. Vet du hva som gjør at det er ekstra vanskelig nå?

Du har hatt selvmordsforsøk før. Du har også klart deg gjennom det! Du er tøff!

Mitt beste råd til deg er å kontakte lege og psykolog igjen. Der kan du si det du sier til oss. At du snart ikke orker mer.

Du kan ringe Alarmtelefonen på tlf 116 111 når du får vanskelige tanker. Det hjelper å dele tankene med noen! Da føler du deg mindre alene og tankene blir mindre skremmende for deg.

Dersom du er redd for å miste kontrollen så kan du ringe Legevakten der du bor. Det er viktig at du får hjelp.

Har du noen rundt deg du kan snakke med? Kan de som fulgte deg til legen følge deg igjen?

Det hadde noen ganger vært fint om noen bare leste tankene våre og forstod hvordan vi har det og hva vi trengte. Dessverre er det ikke slik. Vi må våge å si fra!

Skriv gjerne ned på en lapp eller vis det du skriver til oss. Det er mange som syns det er lettere å formidle hvor vanskelig man har det på en lapp. Det er ikke alltid så lett å si og uttrykke hvordan man egentlig har det.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hun kan også støtte deg og gi deg gode råd i en vanskelig periode.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som jeg anbefaler deg å lese.

Husk at du er god som gull og har mye å leve for! Det som gjør vondt kan bli bedre selv om det ikke virker slik akkurat nå! Ta en dag av gangen og forsøk å gjør noe som du forbinder med noe hyggelig. Det fortjener du! Verden trenger deg!

Du er god som gull! Håper du får det bedre snart. Ikke gi opp!

God klem til deg.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise