Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter mye i sosiale settinger.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig mye på skolen å i sosiale settinger. Jeg lurer på om det jeg har er traumer og paranoia? Jeg klarer ikke være med folk pga jeg tror alle ser ned på meg å ikke liker meg. Jeg blir sint på folk fordi jeg tror at de tenker ting. Jeg vet at dette er mine tanker, å at de nødvendigvis ikke ser ned på meg. Men klarer bare ikke å ikke tro på meg selv. Sliter veldig med selvmordstanker fordi jeg føler alle har noe i mot meg. Føler meg veldig mye som en byrde til andre, sånn om jeg bare er i veien. Jeg tror dette kan være pga barndommen min, søsteren min hadde spiseforstyrrelse så hun hadde jeg ikke så mye forhold til. Hun hadde mye med selg selv. Mamma og Pappa var veldig stresset, overjobbet å deprimerte. Jeg ble mobbet på skolen å i 4 år hadde jeg "venner" som sto rett forran meg å sa til hverandre " Jeg er så glad i deg, vill du komme hjem til meg." De behandlet meg som om jeg var luft. Tror du det er snakk om traumer og paranoia?

Besvart 09.12.2018 14:16
 

Svar
Hei gutt 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vanskelig og jeg syns det er så fint at du kan spørre oss om råd.

Du spør om jeg tror at du har traumer og paranoia. Jeg vil først og fremst si at det er vanskelig for meg å svare på fordi det krever en utredning av helsepersonell for å oppfylle kriteriene for slike diagnoser.

Det jeg tror er at det du sliter med kanskje kommer av en kombinasjon av mobbing, syk søster og stressede og fraværende foreldre. Dette er situasjoner som kan gjøre at man på et nivå inni seg tar på seg skyld og ansvar for at ting har blitt vanskelig.

Jeg tror at dette kan være noe av årsakene til at du strever i sosiale settinger. Paranoide tanker handler om tillit og opplevelsen av at andre vil oss vell. Du har erfart gjennom mobbingen at du ikke kunne stole på andre og at du ble neglisjert. Dette kan gjøre at man tar med seg "erfaringen" til andre situasjoner og blir mistenksom på om andre snakker om deg og om de liker deg.

Dette er temaer jeg vil råde deg til å snakke med noen om. Det kan være helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Det å snakke med noen å få hjelp til å sortere i tanker og følelser kan gjøre at du får bedre selvfølelse.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til nytte for deg å lese.

Ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Føler du deg utestengt?

Ei jente er trist mens jenter i bakgrunnene fniser (colourbox.com)

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise