Hopp til hovedinnholdet

Vil gjerne hjelpe venninnen sin, men vet ikke hvordan

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en venn som er ett år yngre enn meg (12) hun har selvmordstanker og har fortalt meg dette, jeg snakker med henne vær dag, for å skjekke om det går bra med henne og prøver å muntre henne opp, det er ikke alltid like lett. Jeg prøver å hjelpe , jeg har tenkt å si ifra til læreren hennes om tankene hennes. Jeg har prøvd å si til henne at hun skal ringe 116111, og kontakte kors på halsen, men hun sier hun ikke vil ha hjelp, noe som gjør det vansklig for meg å hjelpe henne gjennom det hun går gjennom , jeg vil gjerne hjelpe, men vet ikke helt hva jeg skal gjøre for å hjelpe henne, jeg lurte også på om jeg kunne ringe alarmtelefonen for barn og unge og be dem kontakte henne. Jeg vil ikke at det skal skje henne noe. Hilsen en som vil hjelpe venninne sin. Takk på forhånd

Besvart 11.12.2018 22:49
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no, og så heldig venninnen din er som har deg!

Det er vanskelig når man står i den situasjonen du beskriver. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre for å hjelpe, og særlig uten å trå over din venninnes grenser på hva hun ønsker. 

Du skriver at hun ikke vil ha hjelp til tross for at du har rådet henne til å kontakte alarmtelefonen og kors på halsen. Du har gjort ting helt riktig, og enda vil hun ikke gjøre noen ting selv for å få det bedre. Du spør om du kan kontakte alarmtelefonen, og det tenker jeg at du absolutt kan gjøre. En annen ting jeg tenker at du kan gjøre er å fortelle venninnen din hvilket dilemma hun setter deg i, og hvor vanskelig hun gjør det for deg. Kan du fortelle henne at du går rundt og uroer deg for henne, og ikke vet hva du kan gjøre. At du går rundt og tenker på henne til en hver tid, og er redd for at det skal skje noe med henne. Kan du be henne ringe alarmtelefonen eller kors på halsen som en tjeneste for deg? At det vil gjøre at du kan slippe å uroe deg så mye for henne? Eller kanskje kan du spørre om hun kan være med deg til helsesøster og at dere kan snakke med helsesøster sammen? 

Det er viktig å tenke at det er lov for deg å beskytte deg selv. At ikke du skal gå og ha det vondt når du tenker på at hun ikke har det bra. Du kan legge litt press på henne og si at dersom ikke hun går med på å snakke med noen, så er du nødt til å si ifra til foreldrene hennes at du er bekymret for henne. Kan hende det virker veldig drastisk, men som sagt: Du er nødt til å tenke litt på deg selv og!! Om ikke du har det bra, kan det være at du heller ikke vil være en så god venninne i lengden. Og foreldre reagerer ofte veldig annerledes enn man tror.                                                                                                    

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Med vennlig hilsen helseøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser