Hopp til hovedinnholdet

Har jeg sosial angst?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på om jeg har sosial angst. Nesten helt siden 6. Klasse har jeg opplevd at sosiale situasjoner er vanskelige. Jeg er ofte stille i klassen og rekker nesten aldri opp handa. Men når jeg først rekker opp handa blir jeg svett, klam, nervøs, hjertet banker, jeg rødmer og blir varm, og kan begynne å skjelve. Jeg sa først fra om det nå i 8. Klasse til foreldra mine. Jeg har også snakket med helsesøster etter at foreldra mine kontaktet lærerne om hvorfor jeg er så stille. Etter at jeg snakket med helsesøster ble det litt lettere, men jeg opplever fortsatt disse symptomene. Mamma sier at det skal gå over og at jeg må tenke positivt, men vis det hadde vært så enkelt tror du ikke at jeg hadde tenkt sånn. Jeg er redd for at folk skal tenke negative ting om meg og dømme meg. Med vennene mine er jeg ikke sjenert og heller ikke med familien min. Noen ganger har jeg bare lyst til å rømme fra presentasjonene jeg har og låse meg inn på do. Noen tips?

Besvart 18.12.2018 20:37
 

Svar
Hei

Engstelse er viktig for mennesker. Man kan tenke på angst som en alarm som varsel når noe er farlig. Hos noen mennesker så går denne alarmen litt i hytt og pine, noe som gjøre at den ikke kun varsel reell fare, men også situasjoner som i utgangspunktet ikke er farlig. Engstelsen vil da oppleves strevsom og overveldende.  

Noe av angsten som viser seg i løpet av oppveksten kan klassifiseres som normal utviklingsangst. Sosial angst er svært vanlig i ungdomsalderen og kan sees i sammenheng med de store emosjonelle og kognitive endringene som skjer i puberteten.

Jeg kan dessverre ikke si noe sikker her om det du strever med kan kalles for sosial angst, men basert på det du skriver tenker jeg at du har behov for hjelp til å få det bedre. 

Jeg vil anbefale deg å på nytt ta kontakt med helsesøster på skolen din. Evt. Helsestasjon for ungdom. De aller fleste kommuner har gode psykologtilbud. Helsesøster kan også hjelpe deg med å få kontakt med de. Her kan du få hjelp til å bedre håndtere engstelsen din. 

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser