Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye skal jeg spise på julaften? Redd for å miste kontrollen....

Jente 14 år
 

Spørsmål

Slite med spiseforstyrrelse selvskading og gruer meg til julematen grunnet høyt kaloriinnhold. Orke snart ikkje mer av livet. spiser en skive med smør og pålegg og et glass biola zero til frokost, ingenting til lunsj, begrenser middagen og spiser havregrøt/skiver/weetabix til kvelds er det da risiko for å få vitamin mangler av dette? Drikker biola zero Har et anstrengt forhold til mat vekt og trening og er livredd for å miste kontrollen og å gå opp i vekt. Er ofte trøtt, sliten, konsentrasjon er betydelig dårligere for eg tenke på mat. Og då synker karakterene mine og då får eg bare enda mer lyst til å straffe meg selv med kniv. Har spiseforstyrrelse. Trener volleyball 4.5 timer i uken, gym 2 skoletimer og fysisk aktivitet og helse 2 skoletimer og sykler 30 minut hver dag. Er redd for å miste kontrollen over maten vekten trening og kalorier. Kutte kragebein og skuldrene mine. Snakke med ein lærer. Ka ska eg gjøre i julen iforhold til maten og trening? Kor mye ska eg spise på julaften?

Besvart 24.12.2018 12:47
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det med mat nå i julen. Du er helt sikkert ikke alene om å ha det slik!

Det høres ut som du får i deg noe næringsrik kost med fiber og kalsium. Det er også slik at det er det totale som utgjør om du får i deg tilstrekkelig næring og vitaminer. Det betyr at du som er så aktiv og trener mye vil trenge mer inntak av mat for å opprettholde et riktig og stabilt kosthold.

Jeg syns det er fint at du har snakket med en lærer. Jeg vil også oppfordre deg til å få hjelp hos helsesøster etter jul slik at du kan få hjelp til å behandle spiseforstyrrelsen før det blir for alvorlig for deg.

Hva kan du gjøre i julen:

Du som er så aktiv kan trygt spise mer enn det du gjør nå. Forsøk og spise en porsjon med julemat og tenk at dette trenger du. Slapphet og konsentrasjonsvansker er antagelig fordi du ikke spiser nok.

Jeg forstår at du har det slitsomt med mat. Forsøk og stole på deg selv og tenk at du behøver mat og drikke. Snakk med foreldrene dine dersom du har det vanskelig. Det kan gjøre at du får det litt bedre. Husk at spiseforstyrrelser gjør at man har en stemme inni seg som forteller deg det motsatte av det du egentlig trenger. Spiseforstyrrelsen vil ikke at du skal spise mens det er akkurat mat du trenger for å få energi og å føle deg bedre igjen.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt og at du får en fin og god jul!

Juleklem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser