Hopp til hovedinnholdet

Har jeg ADHD? hvordan sjekker jeg meg for dette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

I det siste har flere sagt at jeg er ukonsentrert og høylytt, og jeg har lenge fått spørsmål om jeg har ADHD. Dette har da naturligvis ført til at jeg lurer på om jeg har det selv. Jeg er egt en flink jente som gjør det greit på skolen og sosialt, men innimellom kan jeg ta helt av. Jeg kan plutselig slå i pulten midt i timer slik at jeg får vondt, og rope upassende ting høyt. Jeg blir veldig lett rastløs og sitter mye og fikler meg ting, samtidig som jeg rister på beina og tramper med føttene i høyt tempo. Andre dager kan jeg være helt fullstendig ufokusert, dagdrømme hele dagen og ta avstand fra å snakke med folk. Jeg kan til og med bli sur på folk som ikke har gjort noe, fordi jeg har en tendens til å overtenke alt for mye. Dette er noe som har kommet i senere år, det begynte egt i 10. klasse. Jeg lurer på hvordan jeg kan sjekke meg for ADHD, og kanskje få svar her på om det jeg skriver kan kobles til sykdommen i det hele tatt. Takk for svar :)

Besvart 09.01.2019 10:58
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til Ung.no!

Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, fikler med hendende, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur. 

Det kan være mulig at det du beskriver kan kobles til sykdommen, men som oftest vil dette starte allerede i 5-års alderen. Jeg tenker uansett det kan være lurt at du snakker med fastlegen om dette. Det er fastlege du skal kontakte for å sjekke deg for dette. Han eller hun kan henvise deg videre om de mener dette er rett. Gjerne les litt i artiklene nedenfor for mer informasjon om ADHD.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser