Hopp til hovedinnholdet

Hvor skal jeg starte med å bli bedre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei!Tidligere har jeg kuttet meg selv, siden jeg hadde det ikke bra. faren min tok selvmord da jeg var veldig liten. da skjønte jeg ikke helt hva som skjedde, men nå som jeg har blitt eldre har alt gått opp for meg. først la jeg all skylden på meg selv, noe som jeg fortsatt gjør. jeg gråt hver natt, og var deprimert. for å få bort den indre smerten så begynte jeg å kutte meg selv. så jeg har noen arr som jeg ønsker aldri skulle vært der. nå kutter jeg meg ikke i det hele tatt, men jeg savner smerten, hvordan den tilfredsstilte meg, men kutte skal jeg ikke fortsette meg fordi jeg vet det ikke er bra for meg. nå slår jeg meg selv, sparker i ting eller andre ting slik at den tilfredsstillelsen kommer tilbake. mamma vet ingenting siden vi ikke har så veldig godt forhold og jeg liker henne ikke, samme med resten av familien. men de såkalte vennene mine vet dette. de bare ler av det, tuller med det og bare bryr seg ikke generelt. jeg har ingen å gå til. hvor skal jeg starte, med å bli bedre?

Besvart 11.01.2019 15:44
 

Svar
Kjære jente 14 år

Det er trist å lese om hvordan du har det og jeg forstår at du har det ordentlig vondt og vanskelig. 

Først av alt; det er ikke din skyld at faren din valgte bort livet. Det tror jeg kanskje også du vet, men skyldfølelsen din virker sterk, overveldende og er sikkert veldig smertefull for deg. Jeg tenker det er uheldig for deg å ha de følelsene du har og bruke selvskading som en metode for å flykte fra det vonde. Det er bra at du har klart å slutte med kuttingen, men det ikke godt for deg å utøve vold mot deg selv eller ting rundt deg. Det er et alvorlig tegn på at du har det kjempevondt og vanskelig, og jeg tenker at du trenger noen gode trygge voksne rundt deg!

Jeg synes ikke du skal være alene med de tankene og følelsene. Det er leit at du ikke har noe godt forhold til mamma og ikke har venner som tar deg på alvor. Sånn skal det ikke være!

Det vil være godt for deg å få hjelp til å forstå og få bearbeidet det du har opplevd knyttet til faren din sin bortgang og få hjelp til å tenke og agere annerledes på de følelsene som du kjenner så sterkt på. Jeg ber deg om å gå til helsesykepleier på skolen din eller til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og få hjelp til hvordan du skal forstå alt det du har av følelser og tanker inni deg. De kjenner til mange gode hjelpeteknikker som jeg tror kan hjelpe deg med å få det bedre med deg selv. Sammen med helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom kan du sortere opplevelser, tanker og følelser og finne andre bedre mestringsstrategier enn det du gjør nå, som jeg antar bare gjør vondt for deg og ikke er helende for deg. De vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen din eller fra BUP. 

Du kan alltid ringe til Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og vil gjerne hjelpe deg!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser