Hopp til hovedinnholdet

Har jeg sosial angst?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bare lurte på hvordan jeg finner ut om jeg har sosial angst? I mange år nå har det å gjøre noe, ja, hva som helst, foran andre vært noe jeg har grudd meg til. Bare tanken på gymtimene og pianotimene får meg til å miste pusten. Jeg har for ikke så altfor lenge siden opplevd et slags anfall i gymtimene, der jeg ikke får puste, tror jeg kommer til å svime av, gråter kraftig og vil bare få meg vekk fra situasjonen. Jeg går på besøk til venner ca 2-3 ganger i måneden og det er bare en venn som jeg føler meg ca trygg på, noe som fører til at jeg mister venner. Besøk har jeg bare om jeg absolutt må, det er rett og slett et mareritt for meg. Jeg føler at jeg blir dømt og stirret på hele tiden. På skolen klarer jeg ikke sitte i midten eller en annen plass enn bakerst i klasserommet. Jeg er redd for at jeg bare overdriver inni hodet mitt, for jeg vet at mange andre har det mye verre enn meg. Alt er ikke vanskelig, og jeg er en relativt glad person med vennen min. Er det sosial angst?

Besvart 14.01.2019 18:47
 

Svar
Kjære deg!

Dette må være veldig slitsomt for deg. 

Jeg har dessverre ikke mulighet til å stille noen diagnose her på ung.no. 

I ungdomsalderen er det vanlig å bekymre seg for hva andre tenker om en. Basert på det du skriver får jeg en følelse av at dette kanskje handler om mer enn normal utviklingsangst. 

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De vil kunne gi deg god hjelp. Ved behov og etter ønske fra deg og dine foreldre har fastlegen din også mulighet til å henvise deg videre til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) for utredning og behandling. 

Det finnes veldig mye god hjelp å få for dette så jeg håper du tar kontakt med noen av de jeg har nevnt over.  

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg anbefaler deg å lese. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen psykolog

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser