Hopp til hovedinnholdet

Tror dere jeg har angst og i så fall hvilken type angst?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg har lenge vært en sjenert person, men jeg lurer på om jeg kanskje kunne hatt angst. men jeg lurer på om man må få angstanfall og være ekstremt redd og nervøs hele tiden for at man skal bli diagnostisert med angst. jeg er livredd for å snakke høyt i store folkemengder og blir litt stresset av å være i områder med mange folk. når jeg skal ha en presentasjon foran klassen blir jeg kvalm, redd, usikker, det føles som om jeg skal drite i buksa, jeg begynner nesten å gråte osv. jeg er heller ingen fan av gym timen siden det er så mange overalt som jeg ikke har kontroll på. bussen er jeg heller ingen fan av. jeg tar bussen hver dag og er i hver gym time, så jeg klarer det uten å få et slags angstanfall, men det er det at jeg gruer meg til å gå på bussen og å ha gym. i tillegg har jeg problemer med mat og selvbildet så tenkte at det kan ha en sammenheng, men høres det ut som at jeg har angst og i så fall hvilken type angst?

Besvart 15.01.2019 21:49
 

Svar
Hei, jente på 16 år!

Det å være sjenert og det å ha en angstlidelse er to forskjellige ting. Det kan likevel være slik at man ved en eller flere tidspunkt i livet har så mye problemer knyttet til angst an man ville fått en angstdiagnose hos en lege/psykolog. Jeg kan ikke finne ut om du eventuelt har en angstdiagnose over internett fordi dette trenger man å gjøre en ordentlig utredning for å svare på. Jeg skal likevel dele litt av mine tanker rundt dette med deg!

Man trenger ikke å ha hyppige panikkanfall eller være nervøs hele tiden for å bli diagnostisert med en angstlidelse. Du kan lese om de ulike angstlidelsene her. Alle symptomene du beskriver kan være tegn på angst. Det er vanlig å grue seg for presentasjoner men for noen blir det så overveldende at det blir betydelig problematisk å få gjennomført. Noen av dem som har det slik har en sosial angstlidelse. I tillegg til at symptomene man har spiller en rolle for hvilken diagnose man eventuelt har så vil det også være relevant å finne ut hvor mye problemene/plagene/lidelsen hemmer den enkelte i hverdagen. Det er her for eksempel stor forskjell på det å være sjenert og det å ha sosial angst. Man trenger ikke å være hemmet i hverdagen av å være sjenert men dersom man har sosial angstlidelse vil dette føre til at mange hverdagslige situasjoner kan bli svært utfordrende og vanskelig. 

Jeg tror det er lurt at du snakker med noen som kan hjelpe deg med å finne ut om du har en form for angstlidelse som du trenger oppfølging/hjelp for. Du kan få mye bedre svar av å snakke direkte med noen som kan hjelpe deg å finne ut dette. Tre alternativ er å gå til enten helsesykepleier på skolen (tidligere "helsesøster"), Helsestasjon for ungdom der du bor eller fastlegen din.

Ønsker deg masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg gruer meg til gymtimen, hva kan jeg gjøre?

Gruer du deg til gym? (colourbox.com)

Hvis du bruker å grue deg til å ha gym er du ikke alene. Les her hva helsesykepleieren anbefaler.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser