Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger noen råd om hvordan jeg kan få det bedre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei jeg har begynt med selvskading for et par måneder siden og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. jeg er livredd for å gå opp i vekt og har gått ned ca 8-10 kg de siste 6 månedene, jeg har ikke gått ned mer fordi jeg sliter også med å miste kontrollen og overspise. dette er det som trigget kuttingen. jeg føler store mengder med skyldfølse og jeg føler jeg må straffe meg selv med å skade meg. jeg har også følt meg mer og mer deprimert de siste månedene og jeg er helt ubrukelig i alt. det er til å med vanskelig å stå opp av senga på morran fordi jeg føler at det å dra på skolen er bortkasta. jeg har aldri snakket med noen om det, men jeg er redd en av vennene mine vet om alt fordi hun så kuttene mine. hun sa ikke noe, men jeg er bare veldig redd hun kommer til å si noe til sosiallæreren vår, fordi jeg har allerede vært hos henne. og jeg vil IKKE at hun vite noe om hva som skjer. jeg trenger bare noen råd, okey. det er alt.

Besvart 18.01.2019 20:56
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hva du strever med. Jeg forstår at du har det vanskelig og at du på best mulig måte forsøker og håndtere det som skjer.

Jeg vil sterkt anbefale deg å få hjelp. Du trenger ikke å håndtere alt helt alene!

Selvskading er ofte et uttrykk for at man har mye vondt inni seg som er vanskelig og sette ord på. Ved å kutte seg føler mange en lettelse og får det noe bedre en kort stund. De vonde tankene og følelsene kommer imidlertid raskt tilbake og man kan føle seg enda verre. Følelse som skyld og skam og negative tanker om seg selv kan komme snikende.

Kan du snakke med foreldrene dine om hvordan du har det? Det å være åpen hjelper og vil gjøre at du føler deg mindre alene!

Mat kan også være en måte og regulere vanskelige følelser med. Ved å spise lite for så å spise for  mye kan sette i gang følelser skyld og skam. Dette er viktig at du får hjelp til før du utvikler en spiseforstyrrelse. Du trenger ikke straffe deg - du trenger mat slik at kroppen får den næringen den trenger for å fungere i hverdagen.

Jeg tenker også at depresjonen du har er et resultat av de utfordringene du står i.

Du trenger ikke straffe deg - du gjør så godt du kan og forsøker å mestre det som er vanskelig så godt du kan. Noen ganger trenger vi hjelp - det er ikke slik at vi må klare alt alene!

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å  lese.

Ønsker deg alt godt!

Du er god som gull!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag