Hopp til hovedinnholdet

Faren min døde for et halvt år siden. Når savner jeg han så veldig!

Jente 16 år
 

Spørsmål

For et halvt år siden døde faren min av kreft. Han var veldig syk og gikk på mye smertestillende, noe som gjorde han i ustand til å kommunisere. Noe jeg får dårlig samvittighet for er at da han døde følte jeg ikke sorg, jeg ble liksom ikke lei meg? Jeg viste ikke hvordan jeg skulle reagere. Jeg tror kanskje grunnen til at jeg ikke ble lei meg var fordi jeg følte at jeg mistet han før døden, og samtidig så hadde det ikke gått opp for meg. Nå og spesielt rundt juletider har jeg kjent veldig sterkt på savnet. Jeg føler meg helt alene og jeg prøver å snakke med venner men de forstår ikke fordi det temaet er for fjernt for dem. Sefølgelig så er det ikke deres problem, men dette gjør at jeg må gå å holde på tankene helt selv. Jeg har prøvd å snakke med mamma men det liker jeg ikke. Disse triste tankene om pappas død gir meg ikke bare triste tanker men jeg får en klaustrofobisk følelse. Tanken på at jeg ikke får sett han igjen, og heller ikke snakket med han får meg til å ville ta selv mord.

Besvart 14.01.2019 20:50
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det etter at du mistet faren din for et halvt år siden. Jeg forstår at du er trist og at du har det vondt! Det er så fint at du spør oss om råd!

Sorg er forskjellig fra person til person. Det er ikke uvanlig at sorgen for mange blir som for deg - at den kommer etter en stund og at den kan føles  uutholdelig!

Du følte at du mistet faren din før han døde og dette kan gjøre at man distanserer seg fra det slik at det ikke skal bli så vondt. Dette er ofte noe vi gjør ubevisst og da er det ikke uvanlig at sorgreaksjonen kommer etter en stund. Det kan gjøre det ekstra vanskelig fordi kanskje de rundt tror at sorgen har blitt lettere og at du har det bedre. Derfor der det ekstra viktig å snakke om det og fortelle de rundt deg at du har det vanskelig.

Mitt beste råd til deg er å snakke med noen om hvordan du har det og hvor mye du savner faren din. Jeg vil også oppfordre deg til å snakke med moren din. Det er ikke farlig å sørge men dersom man ikke deler med noen eller snakker om det så kan det ofte bli vondere. Kanskje moren din også sørger og at dere sammen kan gråte og snakke om de gode minnene dere har?

På denne måten vil det vonde bli mindre skremmende og man får bearbeidet sorgen.

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din. Hun har god erfaring med å snakke med ungdom som strever og som har opplevd å miste noen betydningsfulle andre.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som jeg tror kan være til hjelp for deg å lese.

Håper du får det bedre snart. Du er god som gull!

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise