Hopp til hovedinnholdet

Finnes det noen medisiner som gjør at jeg kan stoppe å ha det så vondt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg er en jente på 16år, som sliter veldig psykisk. har depresjon, som har vart i 2 år, kun blitt værre. og har nå i den siste tiden utviklet angst. hver eneste dag er jeg alene, på rommet mitt og gråter. er så lei av å gråte. gråter jo selvfølgelig ikke uten grunn, har masse problemer med kjæresten og hjemme, lite venner osv. har prøvd å gått til bup. men følte ikke det hjalp noe. sliter fortsatt med selvskading da ting er på de værste, og når jeg blir nok lei meg får jeg helt angstanfall. da får jeg ikke puste, klarer ikke tenke klart, får hjertebank osv. men spørsmålet mitt er, finnes det noen medisiner som gjør at jeg kan stoppe å ha det så vondt? har hørt om antidepressiva. men skulle gjerne likt å vite om det er flere ting der ute som kan hjelpe meg i mitt tilfelle. er kjempe sliten av å gråte. takk for svar.

Besvart 23.01.2019 08:24
 

Svar
Kjære jente 16 år

Jeg forstår at du har det vondt og at du ikke vil ha det sånn og ønsker hjelp.

Vit at det finnes hjelp å få. Selv om du ikke opplevde BUP-hjelpen som hjelpsom da du var der, så betyr ikke det at du ikke kan få hjelp ved å prate med noen.

Det å få hjelp for psykiske plager handler vel så mye om å være tilgjengelig for endring og være villig og motivert for å ta imot hjelp. Kanskje du er mer der nå, og vil få mer ut av samtaler om hvordan du har det? Det kan også være at det ikke var noen god match mellom deg og behandleren din i BUP. Det er flere som kan oppleve det, men vit at du har rett til å bytte behandler dersom du opplever at det ikke kjennes rett for deg.

Jeg vil anbefale deg å oppsøke fastlegen din og be om en ny henvisning til BUP. Informer fastlegen om de plagene du har og har hatt over lang tid. Legg vekt på at du kjenner deg deprimert, har angst og driver med selvskading.

Alternativt så kan du kontakte Psykisk helseteam i kommunen din, og be om støttesamtaler der. Eller gå til helsesykepleier på skolen eller til Helsestasjon for ungdom.

Det finnes god hjelp å få, og jeg tenker BUP kan være rette instans for deg. Hva gjelder medikamentell behandling, så kan du få tilbud om det etter å ha forsøkt psykologisk hjelp over en periode uten å oppleve ønsket effekt. Det beste for deg vil nok være å klare å få til å endre tankene dine, slik at du får det bedre med deg selv og sammen en andre. Det kan BUP hjelpe deg med!

Det er også viktig at du forsøker å være god mot deg selv nå. Sørg for å spise regelmessig og få god og nok søvn. Det vil bidra til å styrke din psykiske helse. Husk også på å avlede deg selv noe ved også gjøre noe som er godt for deg, for eksempel å se noe (film eller serie) som du liker, lytte til god musikk som gir deg gode følelser, være med mennesker som gjør deg trygg og som kan få deg på andre tanker. Du trenger også hvilepauser fra det som gjør så vondt.

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser