Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre og hvem skal jeg snakke med?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ung. no Humøret mitt går opp og ned hele tiden. Noen dager er jeg glad, mens andre dager er jeg trist. Jeg driver veldig mye med selvskading. Jeg våkner mitt på natta og hører skumle stemmer. Jeg spiser utrolig lite. Jeg har begynt å droppe fritidsaktiiviteter.. Dette har vært sånn i et halvt år .Jeg har snakket med foreldrene mine men de skjønner meg ikke. Jeg er veldig redd. Hva skal jeg gjøre og hvem skal jeg snakke med?

Besvart 27.01.2019 17:49
 

Svar
Hei jente 15 år

Jeg forstår at du har det vondt og ikke vil ha det sånn som du har det nå. 

Vit at det finnes hjelp å få! Du skal ikke ha det så vondt og vanskelig, og du skal heller ikke være alene. 

Du kan gå til helsesykepleier på skolen din eller til Helsestasjon for ungdom. Der kan du be om støttesamtaler over tid. De vil hjelpe deg og kjenner til mange gode hjelpeteknikker som jeg tror kan være fint for deg å prøve ut. 

Helsesykepleier og Helsestasjon for ungdom vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra BUP. 

Du har strevd lenge og du beskriver alvorlige symptomer som det er viktig at du oppsøker voksne for og som du ikke skal bære helt alene. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine om hvor vanskelig du har det. Vit at du ikke behøver å fortelle alt, men du bør si noe - slik at de kan gi deg den omsorgen og støtten som du trenger nå.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser