Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler bare at hele verden raser sammen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Eg er en jente på 13år blir 14 senere i år.. Jeg har drevet med selvskading mange ganger og har hatt sykt mye selvmordstanker.. Eg tror eg er deprimert.. I dag på skolen hadde eg d så ille.. Eg føler bare hele verden raser sammen

Besvart 06.02.2019 10:14
 

Svar
Hei!

Det er trist å lese at du har det så vanskelig nå. Det som er vanskelig for deg gjør at du har skadet deg selv og at du har selvmordstanker. Du trenger ikke å ha det sånn!

Ungdomstiden kan være krevende for mange. Det skjer mye i denne perioden, både med kroppen og hjernen, og det kan være vanskelig å forholde seg til. Mange ungdommer kjenner på sterke følelser og i tillegg kan humøret svinge veldig. Ikke alle klarer å akseptere forandringene som skjer med kroppen, og får mange negative tanker om seg selv og hvordan de ser ut. 

Slik jeg forstår det så opplever du at du er mye lei deg og nedfor. Du beskriver det som deprimert. Det er normalt å føle seg nedfor innimellom, livet er ikke bare gode dager. Men dersom du bare er trist og lei hele tiden er det viktig å gjøre noe med det slik at du kan få det bedre. 

Har du fortalt mamma og pappa hvordan du har det? Mange ungdommer synes det er skummelt å fortelle foreldrene sine hvis de har det vanskelig. Men husk at foreldrene dine kjenner deg godt, og de kan hjelpe deg! Uansett er det fint at mamma og pappa kan støtte og trøste deg når du har det vondt. 

En del ungdommer synes det er godt å snakke med helsesykepleier om vanskelige ting. Helsesykepleier har erfaring med å snakke med ungdommer som strever med ulike ting. Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. 

Ikke gå alene med alt som er vondt og vanskelig. Nå har du tatt et stort skritt ved å fortelle hvordan du har det til oss. Da er det kanskje lettere å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg til å få det bedre.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser