Hopp til hovedinnholdet

Jeg smiler og ler altfor mye når jeg snakker med andre.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Vet ikke om dette er riktig emne, men dette er noe som jeg begynte å blir oppmerksom på rundt puberteten, 13-14 årsalderen. Mulig dette er veldig vanlig, men jeg sliter med at jeg smiler og ler altfor mye når jeg snakker med folk. Hver gang jeg er halvveis i en setning som jeg vet kommer til å slå an, jeg får positiv respons på det jeg sier (på den måten at det er morsomt) så skjer dette, og ellers veldig mye når jeg bare snakker helt vanlig med folk. Når jeg kjemper i mot blir det verre. Jeg har kommet frem til at det kanskje er fordi jeg er nervøs. I tillegg fikler jeg en del med ting og ser bort fra personen jeg snakker med fordi det blir verre hvis jeg ser på ham/henne. Ofte er det folk som jeg tenker er kule og som jeg vil bli venner med. Dette føler jeg er noe som er til hindring for å få venner som også er noe jeg sliter med. Jeg syns ikke dette kler meg i det hele tatt og lurer på om det er noen øvelser eller noe konkret jeg kan gjøre for å få en slutt på dette.

Besvart 10.02.2019 19:57
 

Svar
Hei

Jeg kan forstå at du ønsker å få slutt på å smile/le altfor mye når du snakker med andre. Ofte kan det å le, også på feil sted, bety at man føler seg utrygg eller usikker. Det kan være en reaksjon på at man for eksempel er nervøs. Dette kan være spesielt tydelig i ungdomsårene der mange ungdommer føler seg nettopp usikre, både på seg selv og på andre. Dette vil gå over når du blir eldre. 

Så lenge du opplever at det gjør det vanskeligere å bli kjent med nye folk er det viktig å jobbe med dette. Du kan jobbe med det alene og i samtale med en du stoler på. Du må trene for å stå imot din egen trang til å le og smile overdrevent når du møter nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, så prøv og aksepter at det er vanskelig i starten.

Ved at du setter ord på hva du tenker på og kanskje er redd for når det gjelder å møte nye folk vil det bli lettere for deg å takle slike situasjoner på en annen måte. Snakk gjerne med helsesykepleier på helsestasjon for ungdom. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser